Moartea este o iluzie sau un vis? Să încercăm să aflăm cel mai mare mister al omenirii…


vis moarteV-ați întrebat vreodată ce se întâmplă după moarte? Dacă da, cu siguranță că nu sunteţi singurii. Încă de la începuturi, oamenii din întreaga lume s-au întrebat dacă moartea este sfârșitul sau, poate, începutul a ceva nou. O altă posibilitate este aceea ca moartea să nu fie deloc adevărată; unii oameni de ştiinţă au sugerat că moartea ar putea fi de fapt doar o iluzie.

Există mai multe experimente științifice care pun la îndoială în mod serios termenul de moarte, așa cum îl știm. Potrivit fizicii cuantice, anumite observații nu pot fi prezise absolut. În schimb, există mai multe observații posibile, fiecare cu o probabilitate diferită. Interpretarea „lumilor multiple” arată că fiecare dintre aceste observații posibile corespunde unui univers diferit, ceea ce este, în general, numit „multivers”.

Robert Lanza, om de ştiinţă, teoretician și autor al unei cărţi despre „Biocentrism”, crede că există mai multe motive pentru care nu nu putem muri. El crede că „există un număr infinit de universuri, și tot ceea ce s-ar putea întâmpla, apare într-un alt univers”.

O altă posibilitate ar fi aceea că moartea nu este altceva decât un vis. Să presupunem că vom continua să existăm într-o stare de vis, din care nu ne mai putem trezi. Sau poate că moartea poate fi doar o stație de transfer, un fel de punte între cele două lumi?

Sufletul continuă să trăiască după moarte? Este mintea umană doar o umbră a creierului? Dacă ultima posibilitate ar fi adevărată, atunci nu există absolut nicio posibilitate pentru care să existe conștiință după moarte. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă britanici au descoperit dovezi ale vieții existenţei conștiinței umane, independent de activitatea creierului. Când creierul nu mai funcționează, conștiința rămâne, şi atunci când creierul încetează să existe, mintea este activă, apărând viziuni specifice în acel moment. „Conştiinţa sau sufletul păstrează gândirea și raționamentul, chiar dacă inima unei persoane s-a oprit, nu mai respiră și activitatea creierului este zero”, spune Sam Parnia, unul dintre doi medici de la Southampton General Hospital din Anglia, care au studiat așa-numitele experiențe din apropierea morţii.

Dar dacă există un fel de supraviețuire personală după moartea trupească, atunci ea ce este? Cum arată? Poate exista sufletul (mintea noastră) fără corp fizic? Desigur, pentru mulți dintre noi, este foarte dificil să ne imaginăm să supraviețuim fără un fel de corp fizic, pentru că ne-am obișnuit să trăim numai în formă fizică!

Poate că putem găsi un răspuns la unele dintre întrebările mai sus menționate, în experiența noastră de a visa. Căutăm răspunsurile noastre în lumea visului, pentru că în vis ne aflăm în nenumărate locuri și situații. În timp ce corpul nostru fizic rămâne adormit în pat, suntem capabili de a vedea și a auzi lucruri, de a vorbi cu oameni și de a ne muta dintr-un loc în altul.
Astfel, putem concluziona că, trupul pe care îl folosim în visele noastre, atunci când interacționăm cu oamenii, când ne mişcăm şi când facem alte lucruri, nu este propriul nostru trup.

Mai târziu, după ce visele noastre s-au terminat, ne trezim, pentru că avem nevoie de corpul nostru fizic pentru a ne continua viața noastră de zi cu zi. Desigur, după moarte, situația nu mai este aceeași, pentru că acest lucru nu mai este posibil (trezirea), dar poate vom continua să existăm într-un fel de stare de vis, din care să nu ne mai putem trezi.

Știința nu înțelege cum funcționează mintea și, prin urmare, nu poate da o explicație satisfăcătoare a fenomenului. Natura minții este cel mai mare mister științific, dincolo de înțelegerea noastră. Ce se întâmplă după moarte cu adevărat rămâne, de asemenea, un mare mister…


Lasă un comentariu