Lumina Sfântului Mormânt este una reală şi e de origine supranaturală! Vedeţi fotografiile în care se observă cum Lumina Sfântă nu-i arde pe pelerini!

 • 647
 •  
 •  
 •  
  647
  Shares

lumina sfantului mormantSunt unii oameni care cred că dacă au citit aberaţia unuia pe Internet, acel lucru trebuie neapărat să fie şi adevărat. Sau, pur şi simplu nu se gândesc că nu totul poate fi explicat. Şi apoi, îi mai şi vezi cum râd de alţii: “Doar eu ştiu care e adevărul! Voi sunteţi nişte proşti!” Aceşti oameni sunt cei mai limitaţi oameni pe care i-am întâlnit vreodată; sunt închistaţi în minte, nu pot să vadă sau să accepte şi altceva.

Am făcut introducerea aceasta pentru că astăzi vom vorbi despre “Focul Sfânt de la Ierusalim”. Unii îl consideră miracol, iar alţii fraudă. Dar mai întâi, să citim dintr-un articol de pe adevarul.ro:

Lumina Sfântă e un aşa-zis miracol al creştinătăţii, care are loc în fiecare an la Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, în Sâmbăta Mare, care precede Paştele. Originea ei e considerată de creştini miraculoasă, dar există şi explicaţii mai concrete asupra ei.

În fiecare an, de Paşte, lumina sfântă ar coborî în interiorul mormântului sfânt, unde se crede că ar fi îngropat Iisus Hristos. Aceasta ia forma unei lumini albastre. Focul ar aprinde spontan şi celelalte lămpi din Biserică. În interiorul mormântului sfânt stau Patriarhul şi alţi preoţi, care apoi aduc lumina în afară, către credincioşi. În seara Paştelui, lumina sfântă e transportată şi în alte ţări din lume.

Criticii Luminii Sfânte

În anul 1238, Papa Grigore al IX-lea a denunţat Lumina Sfântă şi a zis că e vorba de o înşelăciune. Franciscanii au avut interdicţie de a participa la această ceremonie.

Un pelerin otoman, Evliya Celebi, a spus că în spatele altarului este ascuns un bol de zinc cu naftalină, care este controlat de către un călugăr, pentru a aprinde focul.

De asemenea, în 2001, un purtător al flăcării sfinte din Armenia a decis să spună adevărul şi să nu mai continue această legendă a miracolului focului care vine din cer, de la Dumnezeu. Soukias Tchilingirian a declarat pentru “The Telegraph” că focul sfânt este adus de preoţii greci în interiorul mormântului, într-o lampă care arde de 1.500 de ani. Aceasta produce focul sfânt.

În 2005, într-o demonstraţie la o televiziune din Grecia, Michael Kalopoulos, un istoric al religiilor, a demonstrat cum poţi să aprinzi focul instantaneu, scufundând trei lumânări în fosfor alb. Acestea s-au aprins după 20 de minute, datorită proprietăţilor de autoaprindere a fosforului alb în contact cu aerul. Kalopoulos a declarat că aceste reacţii chimice erau cunoscute încă din timpurile antice. “În Babilon erau două tipuri de naftaline, albă şi neagră. Cea albă se aprinde cu foc”, scria Strabon.

De pe Wikipedia, ni se descrie întreaga ceremonie:

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, „patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântând imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt. Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt. „Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde spun că ședea îngerul când s-a arătat femeii credincioase (Maria Magdalena) după învierea” lui Iisus. Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” (Kyrie eleison în greacă) până când (după cum se crede) Lumina Sfântă coboară și aprinde candela “neadormită” de unde patriarhul aprinde peste 33 de lumânări legate împreună. În tot acest timp patriarhul este urmărit de prelații armeni și copți. Patriarhul iese apoi la iveală din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, aprinzând fie 33, fie 12 lumânări le împarte celor adunați acolo.

Marea problemă este aceea că criticii luminii sfinte de la Ierusalim nu s-au hotărât până în prezent care e anume frauda:

1) Chibriturile aduse pe ascuns de patriarh în interiorul mormântului sfânt, cu ele aprinzând “focul sfânt”;
2) Bolul de zinc cu naftalină, care este controlat de către un călugăr, pentru a aprinde focul;
3) Lampa care arde permanent în interiorul mormântului de 1.500 de ani;
4) Lumânările scufundate în fosforul alb.

Păi hotărâţi-vă, criticilor, care din acestea 4 de mai sus sunt adevărate? Toate? Doar una? Două? Niciuna. Zău… Atunci când nu se găsesc explicaţii pentru un miracol, se vin cu tot felul de soluţii (care, din punct de vedere teoretic, sunt corecte), dar nu se stabileşte clar care e cea adevărată. Şi atunci, îţi pui întrebări dacă aceste soluţii chiar sunt adevărate, sau sunt spuse doar de dragul de a demonta un miracol.

În acest articol, voi prezenta mărturii care certifică că această lumină este cu adevărat un miracol. Depinde doar de voi dacă să credeţi sau nu.

Mărturia patriarhului ortodox Diodor

Intru în mormânt și îngenunchez cu frică sfântă în fața locului unde Hristos a stat după moartea Sa și după care a înviat din morți. Îmi găsesc drumul prin prin întuneric spre camera interioară, unde cad în genunchi. Aici spun câteva rugăciuni care ne-au fost împărtăşite de secole întregi şi apoi aştept. Câteodată mai aștept câteva minute, dar, în mod normal, miracolul se întâmplă imediat după ce am spus rugăciunile. Din mijlocul pietrei pe care a stat Iisus, o lumină nedefinită se revarsă. Ea are, de obicei, o tentă albăstruie, dar culoarea se poate schimba și lua mai multe nuanţe. Ea nu poate fi descrisă în termeni umani. Lumina se ridică din piatră ca o ceață ce iese din lac, ca şi cum piatra este acoperită de un nor, dar este lumină. Această lumină se comportă diferit în fiecare an. Uneori acoperă doar piatra, în timp ce alteori dă lumină întregului mormânt, astfel încât oamenii care stau în afara mormântului, observă cum ea se umple cu lumină.

Lumina nu arde – nu mi-am ars niciodată barba în toţi cei 16 ani de când sunt patriarh al Ierusalimului și am luat Focul Sfânt. Lumina este de o consistență diferită faţă de focurile normale care ard într-o lampă cu ulei. La un moment dat, lumina se ridică și formează o coloană în care focul este de natură diferită, astfel încât sunt în măsură să îmi aprind lumânările de la ea. După ce-am făcut lucrul acesta, mă duc afară și dau lumina patriarhului armean și celui coptic. Apoi, dau flacăra tuturor oamenilor prezenți în Biserică.

Mărturiile participanţilor în Biserica Sfântului Mormânt

Lumina Sfântă nu este dată în Biserică doar de către patriarh, ea se împrăştie, de asemenea, şi singură. Ea apare de la Sfântul Mormânt cu o nuanţă complet diferită faţă de cea a luminii naturale. Ea se aprinde intermitent ca un fulger, “zboară” ca un porumbel în jurul Sfântului Mormânt, şi aprinde candelele întunecate agățate în Biserică. Lumina înconjoară Biserica dintr-un capăt în altul. Acesta intră într-unele dintre capelele situate în interiorul Bisericii, ca de exemplu, în Capela Cavaleriei, situată la un nivel mai ridicat decât Sfântul Mormânt și aprinde mici lămpi. Ea aprinde si lumânările anumitor pelerini. De fapt, există unii pelerini foarte evlavioși care, de fiecare dată când au participat la această ceremonie, au observat că lumânările se aprind singure! Miracol! Timp de câteva minute după apariţia Focului Sfânt, dacă acesta atinge faţa, gura sau mâinile, el nu arde. Aceasta este o dovadă a originii divine și supranaturale.

Să spunem, prin absurd, că patriarhul care intră în Sfântul Mormânt ar face o “şmecherie” pentru a aprinde “Lumina Sfântă”. Atunci, cum rămâne cu sutele şi miile de mărturii ale pelerinilor care au văzut cum lumânările se aprind singure în faţa lor? Toţi mint!?

În plus, cum se face că Focul Sfânt nu arde barba sau mâinile celor care îl ating? Şi asta tot fraudă e?

Focul Sfant nu arde barba unui pelerin! Cum explicati asta, criticilor!?
Focul Sfant nu arde barba unui pelerin! Cum explicati asta, criticilor!?
Focul Sfant nu arde nici mainile unui credincios...
Focul Sfant nu arde nici mainile unui credincios…
Uitati cum isi tine mana in Focul Sfant alt credincios!
Uitati cum isi tine mana in Focul Sfant alt credincios!
Isi arde fata cu Focul Sfant? Nu!
Isi arde fata cu Focul Sfant? Nu!
Nici macar parul nu e atins de Focul Sfant!
Nici macar parul nu e atins de Focul Sfant!
In Biserica se observa lumini de culoare albastra!
In Biserica se observa lumini de culoare albastra!

f


 • 647
 •  
 •  
 •  
  647
  Shares

Lasă un comentariu