În Ecuador, cetăţenii demonstrează violent împotriva acordului cu FMI, care a dus la dublarea preţului la benzină


Imagine: AFP + prelucrare proprie

Într-un articol din aprilie 2019 – Fondatorul WikiLeaks, curajosul ziarist Julian Assange, a fost arestat în Ambasada Ecuadorului din Londra. Între timp, Regimul din Ecuador a primit un împrumut de la FMI de miliarde de dolari. Simplă coincidenţă? – vorbeam despre posibila legătură între împrumutul acordat de FMI Ecuadorului şi arestarea ziaristului WikiLeaks, Julian Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra.

Între timp, împrumutul de 4,2 miliarde de dolari a fost acordat de către FMI Ecuadorului, dar cu ce cost? În capitala Ecuadorului, zilele acestea au loc demonstraţii violente ale cetăţenilor împotriva scumpirilor la benzină (preţurile au crescut de peste 2 ori), aceste scumpiri fiind cerute de FMI pentru semnarea acordului de împrumut.

În zece zile, altercaţiile dintre manifestanţi şi forţele de ordine au făcut 5 morţi şi peste 2.000 de răniţi, potrivit biroului Avocatului Poporului, entitate publică pentru apărarea drepturilor. În împrejurimile Parlamentului, indivizi cu cagule, ascunzându-se sub bucăţi de scândură, au aruncat cu bolovani şi rachete artizanale în direcţia poliţiştilor strigând „Asasinii”. Forţele de ordine au replicat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, potrivit unor corespondenţi ai agenţiei France Presse.

Confruntat cu cea mai gravă criză a mandatului său, preşedintele Lenin Moreno, ales în 2017, a transferat sediul guvernului la Guayaquil (sud-vest). Starea de urgenţă a fost decretată pentru 60 de zile, precum şi stare de asediu în jurul instituţiilor puterii, cu 74.000 de militari şi poliţişti desfăşuraţi.

Moreno a inversat politicile predecesorului său, Rafael Correa. Correa a fost un populist, care a folosit veniturile ţării din petrol pentru a finanța programe sociale, rămânând ferm de partea lui Assange. Odată venit la putere Moreno, acesta a oferit statul ecuadorian globaliștilor.