Există în Univers planete mai bune pentru existenţa vieţii decât Pământul? Se pare că da!


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Pământul nu este neapărat cea mai bună planetă din Univers, deoarece viața ar putea să prospere mai ușor pe planetele care înconjoară stelele care se schimbă mai încet, cu o durată de viață mai lungă decât Soarele nostru.

Echipa de la Universitatea de Stat din Washington (WSU), condusă de omul de știință Dirk Schulze-Makuch a publicat recent detalii despre caracteristicile potențialelor planete „superlocuibile”, care le includ pe cele care sunt mai vechi, puțin mai mari, puțin mai calde și, eventual, mai umede decât Pământul.

„Odată cu lansarea următoarelor telescoape spațiale, vom obține mai multe informații, deci este important să selectăm câteva ținte„, a declarat Schulze-Makuch, profesor la WSU și la Universitatea Tehnică din Berlin, într-un comunicat de presă. „Trebuie să ne concentrăm pe anumite planete care au condițiile cele mai promițătoare pentru o viață complexă. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți să nu ne blocăm în căutarea unui al doilea Pământ, deoarece ar putea exista planete care ar putea fi mai potrivite pentru viață decât planeta noastră”.

Cercetătorii au identificat criteriile pentru „planete locuibile” și au căutat printre cele 4.500 de exoplanete candidate. Pe planetele locuibile nu înseamnă că există viață, ci doar condițiile care ar fi favorabile vieții.

Soarele nostru are o durată de viață relativ scurtă de mai puțin de 10 miliarde de ani. Întrucât a trecut aproape 4 miliarde de ani până când orice formă de viață complexă a apărut pe Pământ, multe stele similare cu Soarele nostru, numite stele G, ar putea să rămână fără combustibil înainte ca viața complexă să se poată dezvolta.

Pe lângă faptul că au analizat sistemele cu stele G mai reci, cercetătorii au analizat și sistemele cu stele pitice K, care sunt oarecum mai reci, mai puțin masive și mai puțin luminoase decât Soarele nostru. Stelele K au avantajul unei durate de viață lungi (20 – 70 miliarde de ani). Acest lucru ar permite planetelor care orbitează să fie mai vechi, precum și să ofere vieții mai mult timp pentru a avansa la complexitatea găsită în prezent pe Pământ.

Cu toate acestea, pentru a fi locuibile, planetele nu ar trebui să fie atât de vechi încât să-și fi epuizat căldura geotermală și să le lipsească câmpurile geomagnetice de protecție. Pământul are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani, dar cercetătorii susțin că locul ideal pentru apariţia vieţii este o planetă care are o vechime cuprinsă între 5 și 8 miliarde de ani.

De asemenea, mărimea și masa contează. O planetă care este cu 10% mai mare decât Pământul ar trebui să fie mai propice pentru apariţia vieţii. O planetă care are de aproximativ 1,5 ori masa Pământului, ar fi de așteptat să-și păstreze căldura interioară, prin dezintegrarea radioactivă care durează mai mult timp și ar avea, de asemenea, o gravitație mai puternică pentru a reține atmosfera pe o perioadă mai lungă de timp.

Apa este cheia vieții, iar o temperatură ușor mai ridicată (cu aproximativ 5 grade Celsius) mai mare decât Pământul, împreună cu umiditatea suplimentară, ar fi, de asemenea, mai bună pentru viață.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): wsu.edu

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock