Într-un studiu publicat în martie 2024 în revista „Nature Communications”, cercetătorii au descoperit că planeta Marte exercită o atracție gravitațională asupra înclinării Pământului, expunând planeta noastră la temperaturi mai calde și mai multă lumină solară, toate într-un ciclu de 2,4 milioane de ani.
Cu această nouă înțelegere despre orbita lui Marte în jurul Soarelui şi influenţa acestuia în legătură cu modelele climatice pământești și comportamentul uman, putem presupune că această dinamică ar avea loc şi atunci când vine vorba de prezicerea precipitațiilor. Premiza precipitațiilor este aceea că aerul mai cald este capabil să rețină umezeala/vaporii de apă până când intră aer mai rece și provoacă vaporii de apă să sufere un proces numit condensare, care transformă vaporii de apă în picături lichide sau ceea ce noi numim ploaie. Înțelegerea modului în care Marte poate crea condițiile pentru ploaie pe Terra ne va ajuta în a prezice evenimentele de precipitații mult mai eficient.
Până acum, s-a postulat că atunci când planeta Marte călătorește în spatele Soarelui, atracția sa gravitațională pe înclinarea axială a Pământului poate expune planeta noastră la mai multă lumină solară și la temperaturi mai calde. Atunci când Marte călătorește în fața Soarelui, atracția gravitațională asupra înclinării axiale a Pământului, face să îndepărteze planeta noastră de Soare, ceea ce ar trebui să declanșeze mai puțină lumină solară, mai puțină căldură și, astfel, mai mult aer rece. Având în vedere aceste aspecte, s-ar putea prezice când aerul mai cald se va amesteca cu aerul mai rece sau invers și astfel a se crea condițiile pentru ca umiditatea să devină precipitații.
Toate aceste spuse mai sus se regăsesc într-un articol ştiinţific intitulat „Meteorologii pot prezice cu ani înainte furtunile din Orientul Mijlociu prin observarea planetei Marte. O descoperire în meteorologie”. Autorul articolului demonstrează faptul că mai multe furtuni violente, însoţite de precipitaţii abundente, care au avut loc în Orientul Mijlociu, au legătură cu schimbarea orbitei planetei Marte. De exemplu, furtuna care a avut loc între 20 şi 23 octombrie 1979 şi care a făcut 50 de victime, peste 66.000 de victime fiind afectate, s-a datorat planetei Marte care se afla în acel moment în spatele Soarelui (relativ la Pământ).
Sursa: articolul ştiinţific „Meteorologists can predict Middle East storms years in advance by observing Mars. A breakthrough in meteorology”/ academia.edu