Teoria predominantă în rândul oamenilor de știință este că aproximativ 3/4 din toate lucrurile din Univers sunt formate din „materie întunecată”, o substanță misterioasă care interacționează cu materia vizibilă prin gravitație. Dar, în ciuda omniprezenței sale, oamenii de știință nu au găsit încă dovezi directe ale existenței sale.
Însă, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință, această căutare ar putea fi degeaba şi asta pentru că noi încă nu reuşim să înţelegem comportamentul gravitațional ciudat al galaxiilor. Cu alte cuvinte, nu este o materie întunecată care provoacă acest comportament gravitaţional, ci pur și simplu nu înțelegem pe deplin legile naturale care guvernează materia.
În studiul lor recent, echipa susține că o teorie de la începutul anilor ’80, numită teoria dinamicii newtoniene modificate (MOND) ar putea explica existența unui comportament gravitațional ciudat al stelelor pe care oamenii de știință l-au explicat convențional cu materia întunecată.
Pe scurt, teoria înlocuiește dinamica newtoniană și relativitatea generală propusă de Albert Einstein, și susține că forța gravitațională experimentată de o stea ar trebui calculată în moduri complet diferite.
O serie de teorii au fost prezentate încercând să explice ce ar putea fi materia întunecată, de la găuri negre primordiale la particule masive slab interacționante cunoscute sub numele de WIMPS. Însă MOND este singura teorie care reuşeşte să explice o serie de observații astronomice făcute.
Teoria MOND, propusă de către fizicianul israelian Mordehai Milgrom în 1982, încearcă să explice de ce viteza stelelor din galaxii a fost observată a fi mai mare decât se aștepta pe baza mecanicii newtoniene. Milgrom a observat că această discrepanță ar putea fi rezolvată dacă forța gravitațională experimentată de o stea, în regiunile exterioare ale unei galaxii, ar fi proporțională cu pătratul accelerării sale centripete (spre deosebire de accelerația centripetă în sine, ca în a doua lege a lui Newton), sau alternativ dacă forța gravitațională a ajuns să varieze invers cu raza (spre deosebire de pătratul invers al razei, ca în legea gravitației a lui Newton). În MOND, încălcarea legilor lui Newton are loc la accelerații extrem de mici.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): nbcnews.com
P.S. Am mai spus de mai multe ori pe acest site (vedeţi articolul meu din 2011 – Cosmologii iar s-au înşelat: materia întunecată nu există! Mai aveţi încredere în teoriile actuale privind formarea Universului?) că materia neagră nu există. Pe ce mă bazez când zic asta? Nu sunt fizician şi nici cosmolog, dar observ următorul lucru: atunci când ştiinţa nu ştie să explice un lucru, în loc să pună la îndoială teoriile de până atunci, încearcă să adauge sau să explice noul lucru, pe baza teoriilor existente. Aşadar, s-a inventat conceptul de „materie întunecată”, fără să se încerce să se schimbe teoriile convenţionale ale Universului.