Materia întunecată este considerată a fi de cinci ori mai frecventă în Univers decât materia obișnuită. Ea interacţionează atât de slab cu alte materii – cum ar fi protonii și electronii care compun lucrurile din jurul nostru – astfel încât, până în prezent, ea a sfidat încercările noastre de a-i detecta prezența în mod direct. Nici măcar nu interacționează cu lumina, motiv pentru care noi o numim „materie întunecată”.
Dar asta nu înseamnă că este imposibil de detectat. Noi putem căuta materia întunecată într-un alt număr de moduri. Putem încerca să producem materie întunecată folosind acceleratoare de particule de mare energie, cum ar fi Large Hadron Collider de la CERN. Ne putem uita, de asemenea, în regiuni din spațiul cosmic, acolo unde materia întunecată este concentrată, cum ar fi în centrele galactice, pentru a observa semnele de degradare a materiei întunecate în materia obișnuită.
În cele din urmă, putem căuta direct semnale ale materiei întunecate prin construirea de detectoare extrem de sensibile, care o pot identifica, atunci când o particulă de materie întunecată se izbeşte de o particulă de materie obișnuită. În ianuarie 2017, se începe construirea unui astfel de detector, aflat la un kilometru subteran în Mina de aur Stawell din Victoria (Australia). În întreaga lume există mai multe experimente de căutare a materiei întunecate, dar experimentul de la Laboratorul Subteran de Fizică Stawell (Stawell Underground Physics Laboratory – SUPL), va fi primul de acest gen din emisfera sudică.
Motivul pentru care se construieşte atât de adânc în subteran este acela că aceste experimente trebuie să fie protejate de influenţa razelor cosmice, particule de mare energie care în mod constant „bombardează” Pământul. Aceste raze cosmice sunt extrem de „energetice”, deci e nevoie de o mulțime de materiale pentru a le bloca și a le împiedica să interfereze cu experimentele ştiinţifice.
P.S. Eu stau şi mă întreb: dacă materia întunecată nu există până la urmă? Chiar merită aceste sacrificii? Mie mi se par a fi nişte simple himere…