Kepler confirmă: planetele mici fac regula în galaxie


exoplaneteAsemenea lui Indiana Jones, care găseşte în vreo ascunzătoare câte o comoară îngropată, la fel şi satelitul spaţial al lui NASA, Kepler, a oferit publicului, în primul său an de funcţionare, o comoară de descoperiri interesante, despre care nu se ştia până acum, anunţă site-ul Discovery News.

Satelitul spaţial Kepler s-a specializat în detectarea planetelor de pe alte sisteme solare. Şi aceasta datorită capabilităţii sale unice de a descoperi chiar şi micile planete care trec prin faţa unei stele. Până la această lansare a lui Kepler, descoperirile celor peste 450 de exoplanete (exoplanetă = planetă din afara sistemului solar) au fost limitate de capacităţile noastre de detecţie. Până acum, toate aceste exoplanete au fost descoperite prin măsurarea mişcării unei stele, care este influenţată de un obiect ceresc. Astfel, astronomii au descoperit doar ceea ce era mai uşor de observat: planete uriaşe, formate din gaze, gen Jupiter, care sunt atât de apropiate de stelele lor, încât le orbitează în doar câteva zile.

Dar, odată cu telescopul spaţial Kepler, detectarea exoplanetelor devine mult mai uşoară, şi asta pentru că, fiind situat deasupra atmosferei terestre, lumina stelelor nu mai este influenţată de fenomenele de refracţie din atmosferă. Astfel, Kepler a reuşit să detecteze mici planete care tranzitează stelele, planete de la mărimea Pământului, până la câteva ori mare decât Terra noastră. Până acum, Kepler a detectat cel puţin 300 de planete mici, ceea ce înseamnă că acestea sunt predominante în galaxie. Şi, precum se ştie, planetele mici sunt candidate perfecte pentru formarea condiţiilor necesare unor vieţi extraterestre…

De asemenea, pentru a găsi o exoplanetă asemănătoare Pământului, Keppler trebuie să mai aştepte cel puţin doi ani, întrucât o altă Terră trebuie să traverseze steaua măcar o dată pe an, şi sunt necesare măcar două treceri ale planetei prin faţa stelei, pentru a ne convinge că aceasta are o perioadă orbitală de circa un an, la fel ca Pământul.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO