NASA a descoperit ceva misterios care a fost absorbit într-o gaură neagră supermasivă, aflată la 324 de milioane de ani-lumină!

  •  
  •  
  •  
  •  

gaura neagra coroanaTelescopul NASA nuclear spectroscopic (NuSTAR) a capturat un eveniment rar şi extrem în regiunile imediat înconjurătoare ale unei găuri negre supermasive. O sursă compactă de raze X, care se află în apropierea găurii negre, denumită coroană, s-a mutat mai aproape de gaura neagră pe o perioadă de doar câteva zile.

„Coroana s-a prăbușit recent în gaura neagră, astfel încât gravitația imensă a găurii negre a tras toată lumina în discul ei înconjurător”, a declarat Michael Parker de la Institutul de Astronomie din Cambridge, Marea Britanie, autorul principal al unui nou studiu ce apare în Raportările Lunare ale Societății Astronomice Regale.

Cum coroana s-a mutat mai aproape de gaura neagră, gravitaţia găurii negre a exercitat un puternic şoc asupra razelor X emise de aceasta. Rezultatul a fost o estompare extremă a razelor X emise. Astfel de evenimente au fost observate anterior, dar niciodată la acest grad și atât de detaliat.

Găurile negre supermasive se cred că se află în centrele tuturor galaxiilor. Unele sunt mai masive și se rotesc mai rapid decât altele. Gaura neagră din acest nou studiu, denumită ca Markarian 335, sau 335 Mrk, se află situată la aproximativ 324 milioane de ani-lumină de Pământ în direcția constelației Pegasus. Gaura neagră respectivă are aproximativ 10 milioane de ori masa Soarelui nostru într-o regiune de doar de 30 de ori diametrul Soarelui și se roteste atât de rapid, încât spaţiul şi timpul sunt şi ele distorsionate în ​​jurul ei.

Chiar dacă unele lumini cad în gaura neagră supermasivă, fără să mai fi văzută vreodată, există lumini cu energii înalte care sunt emanate atât de coroană, cât și de discul de acumulare din jurul materialului supraîncălzit. Deși astronomii nu cunosc forma și temperatura coroanelor, ei știu că acestea conțin particule care se mișcă aproape de viteza luminii.

Sursa: NASA


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu