Misterioasele dodecaedre romane, vechi de aproape 2 milenii: artefacte mai ciudate ca acestea nu există! Arheologii nu ştiu la ce se foloseau!


dodecaedru roman 3Poate sunt cele mai misterioase artefacte din întreaga istorie a omenirii, şi asta pentru că mulţi arheologi au încercat să le dezlege misterele ce le înconjoară dar nu au reuşit. Este vorba de „dodecaedrele romane”, aşa cum sunt ele cunoscute – peste 100 de obiecte anonime şi enigmatice care au fost descoperite locuri ale fostului Imperiu Roman în Marea Britanie, Belgia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Elveţia şi Europa de Est. Ele apar rar în fotografii, însă se găsesc în diferite muzee şi colecţii particulare.

De ce numesc „romane”? Nu se ştie exact… şi aici există două teorii. Una spune că ele au fost create de romani, iar o altă teorie că au fost descoperite pe fostele teritorii ale Imperiului Roman, fiind create de populaţiile locale. De ce numesc dodecaedre? Pentru că au o formă geometrică ce amintesc de poliedrele cu 12 feţe.

Aceste artefacte sunt misterioase pentru că nu se cunoaşte exact scopul pentru care au fost create. Deşi datează din secolele 2-3 d.Hr., interesant e faptul că dodecaedrele nu au fost niciodată menţionate în scrierile romane ale vremii, deşi romanii aveau obiceiul de a însemna cam toate lucrurile şi evenimentele. De fapt, artefactele nu au fost menţionate în nicio sursă străveche!

Dodecaedrele sunt realizate din bronz sau piatră, au 12 feţe pentagonale, iar fiecare faţă are câte o gaură circulară în mijloc (de obicei nu de aceeaşi mărime). Obiectele sunt relativ mici, iar mărimea lor variază de la 4 la 11 cm, existând mai multe desene şi mărimi, dar întotdeauna constând în 12 pentagoane regulate.

În ciuda a nenumărate speculaţii, funcţia acestor dodecaedre n-a fost niciodată determinată. O teorie spune că aceste artefacte ar fi fost utilizate ca instrumente de măsurare. O altă teorie mai îndrăzneaţă se bazează pe scrierile lui Plutarh (46 – 120 d.Hr.), un istoric grec, care afirma că dodecaedrul este un instrument vital pentru semnele zodiacale, ţinând cont de faptul că astrologia occidentală conţine 12 zodii. Aşadar, e posibil ca acest artefact să constituie o reprezentare simbolică a zodiacului.

Însă toate aceste lucruri reprezintă doar speculaţii, iar adevăratul motiv pentru care strămoşii noştri romani au construit aceste artefacte s-ar putea să nu fie cunoscut niciodată.

dodecaedru roman 2

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO