Arheologii israelieni au descoperit dovezi care confirmă arderea orașului Ierusalim, așa cum este descrisă şi în Biblie. Cercetătorii lucrau în Parcul Național din Piața Ierusalimului, când au descoperit un număr mare de artefacte arse pe care au reușit să le dateze cu aproximativ 2.600 de ani în urmă, confirmând o referință din Biblie care descrie arderea Ierusalimului de către babilonienii din acea vreme. În mod tradițional, istoricii au plasat căderea Ierusalimului în faţa vechilor invadatori babilonieni în jurul anului 587 î.Hr.
Artefactele descoperite includ ceramică arsă, lemn, semințe de struguri și oase – toate acoperite în straturi de cenușă. Aceste artefacte confirmă spusele din Cartea lui Ieremia din Biblie care afirmă că babilonienii „au ars toate casele Ierusalimului”.
Arheologii, care lucrează pentru Autoritatea Antichităților din Israel, lucrau în secțiunea estică a orașului biblic atunci când au descoperit artefactele sub mai multe straturi de rocă. Printre artefacte s-au descoperit și zeci de borcane folosite în scopuri cotidiene, cum ar fi depozitarea cerealelor, indicând faptul că focul i-a afectat pe toți cetățenii orașului. Multe dintre aceste borcane poartă mânere ștanțate și sigilii, despre care cercetătorii spun că au fost folosite în mod obișnuit în urmă cu circa 2.600 de ani.
Cei de la Autoritatea Antichităților din Israel explică: „Aceste sigilii sunt caracteristice sfârșitului primei perioade a templului”, a declarat Dr. Joe Uziel, care a condus excavarea. „Ele au fost folosite pentru sistemul administrativ care s-a dezvoltat spre sfârșitul dinastiei iudeene”.
Faptul că daunele provocate de incendiu pot fi date exact cu aproximativ 2.600 de ani în urmă prin metode științifice moderne confirmă legendele biblice ale babilonienilor care au ars orașul. Prima referire la acest eveniment apare în Cartea lui Ieremia, care spune:
„12. În luna a cincea, în ziua a zecea a lunii acesteia, în anul al nouăsprezecelea al regelui Nabucodonosor, regele Babilonului, a venit Nebuzaradan, căpetenia gărzii, care stătea înaintea regelui Babilonului, la Ierusalim şi a ars templul Domnului,
13. Casa regelui şi toate casele din Ierusalim; toate casele cele mari le-a ars cu foc”. (Ieremia 52:12).
Rezultatele acestei săpături indică faptul că secţiuni importante ale oraşului au fost distruse rapid printr-o incendiere intensă. Alte zone ale cetăţii Ierusalimului au fost abandonate după incendiul inițial, în ciuda faptului că nu au fost distruse de el. Aceasta sugerează că arderea ar fi putut să nu fie la fel de totală cum mulți oameni au dedus din pasajul biblic. „Se pare că nu toate clădirile au fost distruse într-un singur eveniment”, explică dr. Uziel. „Se pare că unele case au fost distruse, iar altele au fost abandonate.”