Foarte interesant! Fizicienii spun că au descoperit cea de-a cincea forţă fundamentală a naturii, necunoscută până acum! Multe enigme mai ascunde Universul nostru…

  •  
  •  
  •  
  •  

forta UniversDescoperirile recente care indică posibila descoperire a unei particule subatomice anterior necunoscute poate fi dovada existenţei celei de-a 5-a forțe fundamentale a naturii, potrivit unui articol publicat în revista „Physical Review Letters” de fizicienii de la Universitatea din California, Irvine.

„Dacă este adevărat, ar fi ceva revoluționar”, a declarat Jonathan Feng, profesor de fizică şi astronomie. „Timp de decenii, noi cunoaştem patru forțe fundamentale ale naturii: gravitaţia, electromagnetismul, forţa nucleară slabă şi forţa nucleară puternică. Dacă s-ar confirma prin experimente suplimentare, această descoperire a unei posibile forțe a cincea ar schimba complet înțelegerea noastră a Universului, cu consecințe pentru unificarea forțelor și a materiei întunecate”.

Această concluzie vine după ce în 2015, fizicienii de la Academia Ungară de Științe, se aflau în căutarea „fotonilor întunecaţi”, particule care ar semnifica materia întunecată invizibilă, pe care fizicienii spun că ar constitui circa 85% din masa Universului. Cercetătorii unguri au descoperit o anomalie în dezintegrarea radioactivă, care indică existența unei particule de lumină, de 30 de ori mai grea decât un electron.

„Fizicienii unguri nu au putut pretinde că a fost vorba de o nouă forță nouă”, a spus profesorul Feng. „Pur și simplu, ei au văzut un exces de evenimente care au indicat o nouă particulă, dar nu a fost clar pentru ei dacă era o particulă de materie sau o particulă purtătoare de forță”.

Fizicienii de la Universitatea din California, Irvine au studiat datele cercetătorilor maghiari precum și toate celelalte experimente anterioare în acest domeniu și au ajuns la concluzia că nu poate fi vorba de particule de materie sau fotoni întunecaţi. Ei au propus o nouă teorie, care ar putea indica existenţa unei a cincea forţe fundamentale. Interesant e faptul că această potenţială forţă a 5-a a naturii ar putea uni celelalte forţe ale naturii.

Sursa: phys.org


  •  
  •  
  •  
  •