Operaţiunea secretă „Raţa” sau asasinarea celui mai mare duşman al dictatorului Stalin – Leon Troţki!


TrotkiPe 20 august 1940, revoluționarul rus exilat Leon Troţki a fost înjunghiat mortal în cap cu un cuţit de spart gheaţa. A doua zi, Leon Troțki a murit. Asasinul, Ramon Mercader, era un comunist spaniol și agent secret al Uniunii Sovietice.

Troțki a fost liderul de bază al Revoluției bolşevice ruse din 1917, arhitectul Armatei Roșii și un puternic comisar de război. După moartea lui Vladimir Lenin, în 1924, o luptă cruntă pentru putere a izbucnit între Troțki și Iosif Stalin. În cele din urmă, majoritatea membrilor de partid au trecut de partea lui Stalin, care a devenit liderul comunist al URSS; Stalin l-a exilat pe Troţki mai întâi pe plan intern, iar apoi în străinătate, în 1929.

Pe parcursul următorilor 10 ani, Troțki a călătorit prin diferite țări ale Europei. Fiind foarte precaut, el şi-a schimbat în mod constant casele, angajându-se în activități subversive. El era un critic aprig al conducerii sovietice, scriind mai multe articole acuzatoare asupra noului lider, Stalin. Totodată, Troţki a stabilit „Cea de-a Patra Internațională”, o organizație comunistă mondială, care se opunea atât capitalismului, cât și lui Stalin.

Tot timpul cât a trăit în exil, poliția secretă sovietică NKVD a avut ochii ţintuiţi pe Troţki. Atunci când în cele din urmă s-a stabilit în Mexic, Stalin a dat ordin de a-l ucide pe vechiul său dușman, declarându-l spion și terorist.

După ce prima tentativă de asasinat (din mai 1940) nu a reușit, Stalin a oferit această operaţiune unui spion cu experiență, Naum Eitingon (cunoscut, de asemenea, sub numele de Leonid Kotov), ​​care l-a recrutat pe spaniolul Ramon Mercader pentru a duce la îndeplinire sarcina. În timp ce Eitingon l-a învățat toate trucurile în arta spionajului, membrii NKVD Pavel Sudoplatov și Lavrenti Beria au conceput un plan de asasinat intitulat „Raţa”, în care Mercader avea rolul principal.

Mercader a fost trimis mai întâi la Paris, sub masca unui om de afaceri, pe nume Frank Jackson. Acolo, agentul frumos s-a împrietenit cu Silvia Argelov, o femeie care lucra în anturajul lui Trotki, oferindu-i lui Mercader oportunitatea perfectă pentru a avea acces la cercul interior al lui Troțki.

În Mexic, Mercader a pozat ca susținător al celei de-a Patra Internaţionale Comuniste și al troțkismului, scriind mai multe lucrări pe această temă. El l-a vizitat de multe ori pe Troţki, cerându-i critici la manuscrisele sale. Gardienii din vila lui Troțki au devenit atât de familiari cu Mercader, încât nu s-au mai deranjat să-l mai percheziţioneze la intrare, astfel încât, pe 20 august 1940, Mercader a putut să-şi pună planul criminal în aplicare.

În timp ce Troțki citea manuscrisele lui Mercader, acesta din urmă l-a lovit în craniu pe fostul bolşevic cu un cuţit de spart gheaţa și, în conformitate cu mărturia sa de mai târziu, a auzit cel mai lung și mai tare țipăt din viața lui: „Am lucrat în războiul de gherilă și am înjunghiat un gardian în timpul războiului civil din Spania, dar țipătul lui Troțki literalmente m-a paralizat. Acest strigăt va rămâne în mine pentru tot restul vieții mele.”

Mercader a crezut că lovitura sa asupra lui Troțki va fi una mortală, dar n-a fost aşa. Troțki s-a ridicat, a reușit să muște mâna asasinului, a fugit pe ușă și s-a prăbușit în camera alăturată. Gărzile de corp l-au prins pe Mercader și l-au bătut crunt, dar Troțki i-a oprit. El a spus: „Nu-l omorâţi! El are o poveste de spus”.

Dar, Troțki n-a mai auzit această poveste. Cei mai buni chirurgi din Mexic l-au operat pe craniu pe fostul comisar sovietic, dar acesta n-a mai supravieţuit. Leon Troțki a murit pe 21 august 1940. Un mesaj telegraf a fost trimis la Moscova în aceeași zi: „Raţa s-a dus!”, confirmând succesul operațiunii.

Mercader a fost arestat și condamnat la 20 de ani de închisoare. După ce a executat sentința completă într-o închisoare mexicană, Mercader a fost eliberat în 1960 și transportat cu avionul în Cuba. Apoi, a fost transferat în secret la Moscova, unde a fost decorat. În 1970, s-a mutat în Cuba, unde a trăit până la moartea sa în 1978. Cenuşa sa a fost transportată la Moscova și înmormântată în Cimitirul Kuntsevo sub numele de Ramon Lopez Ivanovici.

Abia după căderea Uniunii Sovietice, când au fost deschise arhivele KGB, istoricii au fost capabili sa descopere detalii cu privire la asasinat.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO