Incredibila Lady Dai: o mumie chineză, de peste 2.000 de ani, ce are sânge intact în vene!


Unul dintre cele mai mari mistere ale arheologiei este mumia Lady Dai, soția unuia dintre marii lideri ai Imperiului Han. În vârstă de peste 2.000 de ani, chiar și fața ei este perfect intactă. În prezent, ea este cea mai bine conservată mumie chineză din istorie, ceea ce i-a surprins pe arheologi.

Xin Zhui, numele adevărat al femeii, era soția unuia dintre cei mai mari conducători ai Imperiului Han. Era cunoscută drept Doamna lui Dai și se crede că a murit între anii 178 și 145 î.Hr.

În anii 1970, Mao Zedong le-a cerut cetățenilor să construiască adăposturi antiaeriene în cazul în care ar fi atacați de națiunile inamice. În timpul îndeplinirii mandatului, în Hunan, muncitorii s-au oprit să fumeze o țigară după ce au săpat o groapă adâncă. La aprinderea chibriturilor, au apărut flăcări mari albastre, care au înspăimântat muncitorii.

Arheologii, auzind ce s-a întâmplat, au ajuns imediat la concluzia că este vorba de gaze produse de descompunerea materialelor organice într-un loc de înmormântare antic. Lucrările de excavare au început rapid pe dealul Mawangdui. Munca arheologilor a dat roade când au descoperit maiestuosul mormânt antic al lui Li Chang, marchizul de Dai, conducătorul provinciei acum 2.200 de ani, în timpul dinastiei Han. Mormântul avea peste 1.000 de artefacte prețioase și extrem de rare, inclusiv statuete din aur și argint, obiecte de uz casnic lucrate cu grijă, bijuterii valoroase și o colecție mare de haine de mătase. Dar cea mai mare descoperire, fără îndoială, a fost mumia lui Xin Zhui, soția lui Li Chang.

Mumia, care este cunoscută în prezent sub numele de Lady Dai, Mumia Diva sau Frumoasa Adormită a Chinei, a fost găsită învelită în multe straturi de mătase, și sigilată în patru sicrie frumos lucrate, închise împreună. Primul lucru găsit de echipa arheologică în interiorul sicrielor au fost arcadele și coșurile de bambus, bolurile elegante care aveau rădăcini de flori de lotus şi care încă pluteau în apă. Toate acestea în stare excelentă. Cu toate acestea, nimic din toate acestea nu se poate compara cu starea uluitoare în care se afla Lady Dai.

Deși nu există o explicație logică pentru conservarea corpului ei, unii oameni de știință o atribuie înmormântării de 12 metri adâncime, adăugate celor 4 sicrie și 20 de straturi de mătase. Analizele efectuate asupra cadavrului au arătat că organele erau încă intacte, ceea ce a permis efectuarea unei autopsii complete. Acest lucru a arătat că Xin Zhui suferea de hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și calculi biliari.

Pielea a rămas total elastică, proaspătă și hidratată. Același lucru s-a întâmplat și cu articulațiile, care au rămas flexibile și, cel mai surprinzător, sângele continua să curgă în vene. Autopsia a relevat că cauza morții Lady Dai a fost un atac de cord la vârsta de 50 de ani, ca urmare a obezității, a stilului de viață sedentar și a alimentației nesănătoase.

Astăzi, mumia chineză, care arată mult mai bine decât oricare alta din Egiptul antic, este păstrată în Muzeul Provincial Hunan. Lady Dai continuă să fie un mister pentru știință datorită păstrării sale impresionante, la peste 2.000 de ani mai târziu.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock