Misterul morţii celei mai cunoscute spioane din lume – Mata Hari. De ce nu-i era deloc frică să fie executată?

  •  
  •  
  •  
  •  

Poate cea mai cunoscută spioană din lume a fost Mata Hari. Pe numele ei adevărat „Margaretha Geertruida Zelle”, Mata Hari a fost dansatoare şi apoi curtezană, frumuseţea şi farmecul ei frângând inimile multor bărbaţi bogaţi şi celebri. În timpul primului război mondial, ea a fost recrutată de serviciile secrete germane şi franceze şi îndeplinind tot felul de misiuni de spionaj.

Mata Hari a fost arestată de poliţie franceză pe 13 februarie 1917, sub acuzaţia de spionaj, compliciate şi înţelegere cu duşmanul. Este aruncată în închisoare şi judecată, fiind condamnată la moarte. Citiţi mai multe în acest articol: Mata Hari, cea mai celebră spioană din lume.

Mata Hari este executată în zorii zilei de 15 octombrie 1917. Ea și-a dat jos haina de piele în fața plutonului înainte să fie executată, manifestând o veselie neobişnuită. Oare de ce? Nu-i era deloc frică?

Există o versiune interesantă care spune că spioanei i s-a promis salvarea de către persoane importante şi că nu va fi niciodată omorâtă. Astfel, i s-a spus că nu i s-a putut obţine graţierea, dar că se aranjase ca puştile plutonului de execuţie să conţină gloanţe oarbe. La auzul salvei, ea nu trebuia decât să cadă cu faţă în jos şi să stea nemişcată. Apoi, ea avea să fie dusă cu o targă, în aparenţă pentru a fi îngropată, dar în realitate, ea va fi trecută peste frontieră.

Crezând în această poveste, Mata Hari şi-a savurat execuţia, crezând că totul se reduce la o simplă scenă teatrală. Când a fost dusă la locul execuţiei, mâna unuia dintre ofiţeri tremura; Mata Hari a râs şi a spus: „Caraghioşi mai sunteţi voi, ucigaşii de profesie. Uite, eu nu tremur”. Apoi, ea refuză să fie legată la ochi şi, cu un zâmbet fermecător, privi fără să clipească plutonul de execuţie. La ordinul „Trageţi!”, frumoasa dansatoare şi spioană căzu şi rămase nemişcată. Ea n-a ştiut că gloanţele fusese reale şi că a fost păcălită că ar fi fost salvată…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu