Nouă specii umane au umblat odată pe Pământ. Acum există doar o singură specie. Le-am ucis noi pe restul?


Nouă specii umane umblau pe Pământ acum 300.000 de ani. Acum există doar o singură specie, omul modern provenit Homo sapiens. Neanderthalii erau vânători de animale şi adaptați la stepele reci ale Europei. Denisovanii locuiau în Asia, în timp ce Homo erectus mai primitiv trăia în Indonezia, iar Homo rhodesiensis în Africa centrală. Alături de ele au supraviețuit mai multe specii: Homo naledi în Africa de Sud, Homo luzonensis în Filipine, Homo floresiensis în Indonezia, precum și misteriosul popor din Peștera Cerbului Roşu din China.

Probabil că mai pot fi descoperite şi alte specii umane. Până acum 10.000 de ani, toate erau dispărute (cu excepţia lui Homo Sapiens). Dispariția acestor specii seamănă cu o dispariție în masă, poate din cauza erupțiilor vulcanice, a schimbărilor climatice, a impactul asteroizilor pe Terra.

Însă, momentul extincțiilor sugerează că acestea au fost cauzate de răspândirea unei noi specii umane, care a evoluat acum 260.000-350.000 de ani în Africa de Sud: Homo sapiens. Această nouă specie a fost una agresivă, periculoasă pentru mediul înconjurător. De exemplu, ea a vânat şi omorât toţi mamuţii, a distrus câmpii și păduri pentru agricultură, a modificat peste jumătate din suprafața terestră a planetei.

Iar istoria din antichitate până în prezent arată că ne-am păstrat spiritul războinic al lui Homo sapiens: am făcut războaie, am omorât alţi oameni, am distrus natura.

Homo sapiens a fost o specie violentă încă de la început – dovadă stau nenumăratele arme neolitice găsite (sulițe, topoare și arcuri etc.). De asemenea, au fost descoperite numeroase oase vechi și artefacte, care demonstrează această violenţă: „omul Kennewick” din America de Nord, de 9.000 de ani vechime, are o urmă de suliță în pelvisul său. În situl arheologic Nataruk din Kenya (de 10.000 de ani vechime) găsim dovezi care arată un masacru brutal a cel puțin 27 de bărbați, femei și copii.

Dar, în afară de arme, cel mai periculos instrument al lui Homo sapiens era capacitatea sofisticată de gândire abstractă. Capacitatea de a planifica, de a face strategii, de a manipula și de a înșela a fost arma letală a lui Homo sapiens împotriva tuturor celorlalte specii înrudite.

Dar, de ce a trebuit ca să existe aceste genocid în masă? Din cauza creșterii populației. Oamenii se reproduc exponențial, ca toate speciile. Şi, odată ce a crescut numărul populaţiei umane, a crescut şi lupta pentru a exploata resursele disponibile.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO