Un eveniment foarte rar: urmăriţi pe cer „inelul de foc”, pe 21 iunie 2020. Ce este el?


Atunci când Luna se află în apropiere de cel mai îndepărtat punct al său faţă de Pământ (se numeşte apogeu), dimensiunea sa relativă nu reușește să blocheze complet Soarele și îi lasă vizibile marginile laterale. Astfel, este creat un inel de foc pe cer, iar eclipsa care se crează în urma acestui eveniment astronomic se numeşte „eclipsă inelară”.

Eclipsa inelară, aşadar, apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare reprezintă un eveniment astronomic rar. Chiar şi aşa rare cum sunt, se pare că prima eclipsă de Soare a anului 2020 este una inelară, şi va avea loc pe 21 iunie 2020.

Eclipsa solară inelară din 21 iunie va fi vizibilă în India, precum și în mare parte din Asia, Africa, Pacific și Oceanul Indian. Părți din Europa și Australia vor fi, de asemenea, martorii evenimentului din 21 iunie. Eclipsa solară inelară va fi văzută cel mai bine din India. În România nu se va vedea eclipsa inelară, ci doar o eclipsă parțială, adică discul Lunii nu va acoperi decât o mică porțiune a discului Soarelui.