În maxim 100-120 de ani de azi înainte, toţi cei care vor citi acest articol vor muri. De fapt, toţi vom muri la un moment dat; corpurile noastre vor înceta să funcționeze și se vor reuni în pământ. Terra, de asemenea, va muri, înghițită de un Soare care se extinde și îmbătrânește. Soarele nostru își va arde tot combustibilul și va ajunge o stea pitică albă, apoi va arde și va muri. Calea Lactee, galaxia noastră, se va ciocni cu Andromeda din apropiere, formând o galaxie mare, eliptică, care va muri, pierzându-şi toate stelele în spațiul intergalactic. Rămăşiţele acestor stele rămase vor muri și ele, destrămându-se în părțile lor constituente. Universul însuşi va îmbătrâni, până când toată materia va ajunge fie în găurile negre fie va pluti în spaţiu ca particule elementare libere. Aceste găuri negre se vor evapora la un moment dat și Universul nostru va muri. Tot ce-a fost va fi un „Nimic” rece, pentru totdeauna.
Adevărul e că acesta reprezintă unul din scenariile cele mai fericite, adică „moartea termică” a Universului, iar noi, oamenii, cu siguranţă că n-o să fim martorii ei. Şi asta pentru că Universul a existat înaintea oamenilor şi va depăși cu mult oamenii, ca şi durată; iar lucrul acesta arată cât de insignifianţi suntem noi faţă de Univers.
„Putem să încercăm să înțelegem sfârşitul Universului, dar nu putem face nimic pentru a-l afecta în vreun fel”, a declarat Katie Mack, profesor asistent la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, care scrie în prezent o carte despre sfârșitul Universului. „În definitiv, nu avem nicio moștenire în Cosmos. Acesta este un concept interesant”.
Moartea termică, sau „Marele Îngheț”, reprezintă, în general, scenariul cel mai probabil în viitor, bazat pe modul în care lucrurile evoluează astăzi. Universul se extinde și va continua să se extindă. Pe măsură ce lucrurile merg mai departe, stelele se vor forma mai rar. Ultimele găuri negre vor fi încet evaporate în energie prin procesul teoretic propus de Stephen Hawking, probabil în 10100ani. Și poate, ceva timp după aceea, particulele rămase se vor deteriora și întregul Univers va avea o temperatură medie de aproape zero absolut. Practic, Universul va fi atât de mare și rar, încât șansele de a găsi ceva, vor fi în mod absolut zero…
Sursa articolului (traducrea şi adaptarea proprie): gizmodo.com