O „planetă” a dispărut din vederea astronomilor, arătând astfel că ea nu a existat niciodată!

 • 35
 •  
 •  
 •  
  35
  Shares

Ceea ce părea a fi o planetă dincolo de sistemul nostru solar pur şi simplu a dispărut, spun astronomii. Iar comportamentul ei neașteptat i-a determinat pe cercetători să ajungă la concluzia că ceea ce credeau ei că este o exoplanetă nu a existat deloc. În schimb, astronomii consideră că planeta-fantomă a fost, de fapt, un nor de praf – lăsat în urma unei coliziuni cosmice – care s-a diluat atât de mult încât acum este invizibil.

Când exoplaneta, cunoscută sub numele de Fomalhaut b, a fost descoperită pentru prima dată, la mijlocul anilor 2000, ea a făcut istorie, pentru că a devenit una dintre primele planete din afara sistemului nostru solar care a fost observată direct. Anterior, cercetătorii deduceau existența planetelor prin efectele lor asupra stelelor sau prin umbrele lăsate în timp ce se deplasau prin fața stelelor, dar această exoplanetă a fost văzută direct de telescopul spațial Hubble al NASA.

Astronomii cred însă că aceste observații au fost de fapt asupra unui nor de praf, care s-a format prin ciocnirea a două corpuri cereşti. După ciocnire, ele au lăsat în urmă un nor de particule fine de praf, care era vizibil prin spațiul cosmic, fiind identificată greșit drept o altă planetă de către astronomii de pe Pământ, la 25 de ani-lumină distanţă.

Deși descoperirea inițială pare să fi fost greșită, ea deschide o perspectivă cu totul nouă, și poate mai surprinzătoare, asupra lumii stelelor. „Aceste coliziuni sunt extrem de rare. Credem că am fost la locul potrivit la momentul potrivit pentru a fi asistat la un astfel de eveniment improbabil cu telescopul spațial Hubble al NASA”, a spus Andras Gaspar, astronom la Observatorul Steward al Universității din Arizona.

Oamenii de știință observaseră încă de la început o serie de caracteristici neobișnuite ale presupusei exoplanete. Faptul că putea fi văzută în lumină vizibilă era ceva ciudat, ţinând cont de distanţa la care se afla; pe de altă parte, căldura ei nu putea fi văzută în infraroșu. Inițial, s-a crezut că exoplaneta putea avea un inel de praf în jurul ei, dar imagini noi au demonstrat că planeta nu există deloc!

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): independent.co.uk


 • 35
 •  
 •  
 •  
  35
  Shares