Astronomii spun că microorganismele extraterestre din praful cosmic au dat naştere vieţii pe Pământ


Astronomii sugerează că organisme microscopice, ca de exemplu tardigradele, ar fi putut fi transportate între diferite planete prin intermediului prafului cosmic.

Oamenii de știință credeau demult că asteroizii sau cometele ar fi putut reprezenta calea naturală pentru transportul vieții între planete şi/sau sisteme solare. Acum, un nou studiu pare să sugereze că poate fi vorba de altceva. Profesorul Arjun Berera de la Școala de Fizică și Astronomie din Edinburgh sugerează că viața pe Pământ ar fi putut începe odată cu fluxurile de praf cosmic care au putut purta în ele organisme microscopice pe Pământ.

Profesorul a constatat că fluxurile de praf interplanetare nu sunt doar capabile să aducă particulele pe Pământ, ci și să le ia de pe Pământ. Aproximativ 220.000 de kilograme de praf cosmic cad pe Terra în fiecare zi. Praful interplanetar este alcătuit din resturile de coliziuni de asteroizi care au avut loc cu mult timp în urmă în sistemul solar. Aproximativ 100 de tone de praf spațial se spune că ajunge pe Pământ în fiecare zi. Fluxul cosmic de praf se deplasează cu o viteză de circa 60 de kilometri pe secundă.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că fluxurile de praf ajung pe Pământ și se ciocnesc cu particulele de natură organică care se găsesc în atmosfera superioară a Terrei. Particulele mici ajung până la 150 de km sau poate chiar mai mult în atmosfera Pământului, putând ieşi din gravitaţia Pământului. Când se întâmplă acest lucru, fluxurile de praf ridică și apoi transportă pe „autostopiştii microscopici”, care ajung în spațiul interplanetar.

Există câteva organisme, cunoscute sub numele de tardigrade, care sunt capabile să supraviețuiască în spațiul cosmic și apoi să ajungă pe o altă planetă. Tardigradele sunt animale nevertebrate de dimensiuni foarte mici, 1,5 – 0,1 mm lungime. Larvele de abia eclozate au până la 0,05 mm. Tardigradele sunt răspândite pe tot globul, de la 6000 m înălțime în Munții Himalaya până la 4000 metri în adancimile Pământului.

Acest mecanism care a fost descris în studiu a permis planetelor din acelaşi sistem solar să facă între ele schimb de particule atmosferice. Profesorul Arjun Berera spune că praful spațial ar putea să ia microorganismele pe distanțe lungi, între planete, aducând astfel câteva perspective captivante despre cum a apărut viața și atmosfera planetelor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO