Văd mare entuziasm în mass-media internaţională despre descoperirea „geamănului” Pământului nostru, planeta Kepler 452b. Aşa mare entuziasm, de crezi că s-au descoperit nu ştiu ce extratereştri. Citez de pe iflscience.com:
Amintiți-vă de numele Kepler 452b. Pentru că, în căutarea noastră pentru a descoperi dacă suntem singuri sau nu în acest vast și fascinant Univers, care este plin de nenumărate planete moarte si nelocuibile, am putea avea în cele din urmă un adevărat candidat pentru „Pământ 2.0.”
Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au descoperit ceea ce pare a fi o lume stâncoasă ce orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, la aproape exact aceeași distanță la care Pământul orbitează în jurul propriului nostru Soare. Deşi au mai fost găsite alte planete potenţial locuibile şi înainte, este pentru prima dată când această planetă ar putea fi considerată drept un alt Pământ.
Kepler 452b, găsită de Telescopul Spaţial NASA Kepler, este situată la 1.400 de ani-lumină faţă de noi. Această planetă orbitează o stea care este de 4% mai masivă și de 10% mai strălucitoare decât Soarele nostru. Planeta în sine este de 1,6 ori mai mare decât Pământul – făcându-l un super-Pământ – dar oamenii de ştiinţă sunt destul de siguri că este o lume stâncoasă, din cauza dimensiunii sale și a tipului de stea pe care o orbitează.
Orbita sa, de 384,84 de zile terestre, fiind cu 5% mai îndepărtată decât Pământul faţă de Soare, pune această planetă într-o zonă locuibilă, care nu este nici prea caldă sau nici prea rece pentru a forma apă lichidă. Aceasta nu este prima planetă de dimensiuni aproximative ale Pământului care se găseşte într-o zonă locuibilă; anul trecut, lumea a auzit de descoperirea lui Kepler 186f, planetă mai asemănătoare cu Pământul ca dimensiuni, dar care orbitează o stea pitică roşie, mai mică și mai rece decât Soarele. Kepler 452b orbitează o clonă aproape exactă a Soarelui.
Deși masa planetei nu poate fi determinată încă în mod direct, oamenii de ştiinţă cred că aceasta ar putea fi de aproximativ cinci ori mai mare decât cea a Pământului. O planetă stâncoasă de această mărime și masă ar fi probabil activă din punct de vedere vulcanic.
P.S. Faţă de această ştire, am şi eu întrebările şi marile mele dubii:
1) De ce trebuie să credem că viaţa pe alte planete trebuie să apară doar pe planete asemănătoare Pământului? De unde ştim că în Univers nu există forme de viaţă care ar putea creşte pe planete gigantice ca Jupiter, de exemplu? De ce suntem atât de siguri că viaţa trebuie să arate în Univers exact cum arată pe Pământ?
2) Aşa cum arătam într-un articol recent (Un om de ştiinţă crede că extratereştrii trebuie să arate asemenea meduzelor! Să-l credem?), de ce viaţa în Univers trebuie să se bazeze doar pe carbon şi nu pe siliciu, de exemplu? Poate că viaţa pe carbon e caracteristică doar Pământului, iar în restul Universului se bazează pe siliciu.
3) Al dracului aparatură are Telescopul Spaţial NASA Kepler, care poate determina distanţa perfectă şi orbita unei planete (exact 384,84 zile!) aflată la 1.400 de ani-lumină! Am impresia că NASA ne cam ia de proşti. Să luăm de exemplu, steaua Betelgeuse şi să vedem cum au estimat oamenii de ştiinţă distanţa până la ea în ultimii 25 de ani (deci date destul de recente). Rezultatele le puteţi citi pe Wikipedia:
* prima măsurătoare (1991) a fost făcută de Observatorul Univ. Yale care a găsit o distanţă de 330 de ani-lumină;
* a doua măsurătoare din 1993 (a satelitului european Hipparcos) arăta distanţa până la Betelgeuse de 650 de ani-lumină, adică dublu faţă de prima măsurătoare!
* o a treia măsurătoare a lui Hipparcos din 1997 arăta o distanţă până la stea de 430 de ani-lumină.
* în 2008, Graham Harper, folosind datele obţinute din radiotelescopul Very Large Array din New Mexico a obţinut următoarele date: 643±146 ani lumină! Adică, mai precis, steaua Betelgeuse se află situată între 497 şi 789 ani-lumină! Precum vedeţi, cu foarte mare aproximaţie s-au obţinut aceste date, pentru o stea masivă, situată oricum mult mai aproape decât steaua planetei Kepler 452b.
Adevărul este acesta: distanţele astronomice până la stele se aproximează extrem de greu! Aşa că… să-mi explice mie cineva cum naiba să-i cred pe cei de la NASA care susţin că au descoperit o planetă aflată la 1.400 de ani-lumină, care are o orbită de exact 384,84 zile, atunci când astronomii au nişte aproximări atât de grosiere pentru stele mult mai apropiate!?