Săpături arheologice din jurul siturilor egiptene antice au încă multe secrete de dezvăluit, ca de exemplu uriașul sarcofag de granit negru care tocmai a fost descoperit la o excavaţie în orașul Alexandria, pe coasta de nord a Egiptului.
Ceea ce se remarcă cu adevărat în legătură cu acest sarcofag este dimensiunea sa. La o înălțime de 185 de cm, lungime de 265 cm și lăţime de 165 de cm, acesta este cel mai mare descoperit vreodată în zona Alexandriei. Apoi, mai există şi un cap mare sculptat de alabastru, descoperit în același mormânt subteran. Experții presupun că această sculptură reprezintă personajul îngropat în sarcofag, deși acest lucru nu este încă confirmat.
Este o descoperire fascinantă pentru arheologi. Ayman Ashmawy de la Ministerul Antichităților din Egipt spune că stratul de mortar încă intact între capac și corpul sarcofagului indică faptul că acesta nu a fost deschis de când a fost sigilat cu mai mult de 2.000 de ani în urmă. Acest lucru este deosebit de rar pentru un sit arheologic ca acesta: mormintele egiptene antice au fost adesea jefuite si distruse de-a lungul secolelor, ceea ce înseamnă că arheologii rareori găsesc un asemenea exemplar intact.
Arheologii spun că încă trebuie să mai avem răbdare pentru a determina cine a fost înmormântat în acest sarcofag, dar un sarcofag de această dimensiune ar putea însemna că e vorba de cineva cu un statut destul de înalt în societatea egipteană.
Şi asta nu e singura descoperire majoră arheologică din vechiul Egipt din anul acesta. În februarie 2018, arheologii au descoperit o rețea ascunsă de morminte la sud de Cairo, care, la fel ca și sarcofagul gigantic de granit, a rămas neatinsă de 2000 de ani. Experții spun că le vor lua cinci ani să lucreze la acest sit. Apoi, în aprilie 2018 a fost găsit un templu greco-roman rar.
Vom urmări cu atenție acest sarcofag pentru a vedea ce ar putea dezvălui.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com