Un sit arheologic incredibil din Egipt – nimeni nu are voie să-l viziteze! Ce-are de ascuns guvernul egiptean?


Ceea ce vedeţi în fotografia de la începutul articolului este complexul arheologic denumit „piramida nordică neterminată de la Zawyet El Aryan”, cunoscut şi sub numele de Piramida din Baka sau Piramida din Bikheris, termen folosit de arheologi și egiptologi pentru a descrie o mare zonă dintr-o piramidă neterminată, situată în localitatea Zawyet El Aryan din Egipt.

Această piramidă este datată de cercetători în timpul dinastiei timpurii sau mijlocii a 4-a (2613-2494 î.Hr.), în perioada Vechii Împărății. Beneficiarul piramidei nu este cunoscut pentru cei mai mulți egiptologi, deşi specialistul Miroslav Verner crede că ar fi vorba de un rege cunoscut sub numele său elenizat, Bikheris, de la egipteanul Baka. Dimpotrivă, Wolfgang Helck și alți egiptologi se îndoiesc de această atribuire.

Problema e că din 1964, nimeni nu a primit permisiunea de a vizita acest sit arheologic. Turiștii și chiar arheologii nu au voie să viziteze acest loc; dar ce-a găsit guvernul în acest loc misterios de a interzis cercetările de peste 50 de ani?

Priviţi la fotografiile făcute cu mulţi ani în urmă în acest loc… observaţi cum locul a fost săpat în piatră dură, circa 25 de metri. În 1911, arheologul italian Alessandro Barsanti a fost pur şi simplu uimit de ceea ce a găsit acolo: „Mărimea și bogăția materialelor, perfecțiunea tăieturilor, finisajul exemplar al sarcofagului de granit, îndrăzneala structurii și înălțimea pereților – toate se reunesc pentru a compune acest ansamblu unic până acum. Este un adevărat șoc și nicăieri puterea și perfecţiunea vechilor arhitecți egipteni nu este atât de evidentă ca aici”.

Astfel, se pune întrebarea: cum de au putut oamenii, în urmă cu circa 4.500 de ani, să realizeze un asemenea complex? Şi mai ales, de ce s-a interzis accesul aici?


Lasă un comentariu