Este Universul conştient? Din ce în ce mai mulţi fizicieni cred că Universul are o viaţă interioară ca a noastră


Ideea că Universul poate fi conștient de sine i-a intrigat pe oamenii de știință și pe filozofi timp de secole întregi. Cunoscut ca „panpsihism”, acest concept sugerează că Universul este o entitate conștientă și că stelele și alte corpuri cereşti posedă capacitatea de a gândi și de a-și controla orbitele.

Ar putea suna fantastic, dar teoria are un număr din ce în ce mai mare de susținători în comunitatea științifică, fiind foarte dificil de a fi respinsă în mod categoric.

Fizicianul Gregori Matlov, de la Universitatea de Tehnologie din New York, a publicat recent o lucrare nouă pe această temă. În lucrare, el sugerează că un „câmp de proto-conștiință” ar putea fi extins în întregul Univers și că, asemenea oamenilor, Cosmosul însuși poate fi conștient de sine. „Totul este la nivel speculativ, dar este ceva ce putem valida sau nu”, a spus el.

O mare parte a interesului de azi în panpsihism provine din lucrările fizicianului britanic Sir Roger Penrose care, acum 30 de ani, a prezentat ideea că Universul este conștient. Este o idee îmbrăţişată şi de fizicianul german Bernard Haisch, care sugerează că câmpurile cuantice care pătrund în spațiul gol sunt responsabile pentru transmiterea conștiinței. Apoi, aceasta se manifestă nu numai în propriile creiere, ci și în orice structură suficient de complexă. Dacă vom putea vreodată să înțelegem cu adevărat acest lucru, rămâne de văzut.

Sursa (traducerea şi adaptarea): https://www.nbcnews.com/mach/science/universe-conscious-ncna772956

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock