Poate creierul uman să rămână „fără spaţiu”, la fel ca hard-disk-urile de la calculator umplute 100% cu informaţii?


amintire creierToţi cei care aţi lucrat de mult timp cu calculatoarele cred că aţi întâlnit măcar o dată mesajul „Nu mai aveţi spaţiu fizic pe drive-ul C:”, adică vi s-a umplut hard-disk-ul informaţii, fiind nevoiţi să mai ştergeţi unele informaţii. Dar cum rămâne cu creierul? Poate acesta să ajungă la capacitatea maximă şi să nu mai existe spaţiu fizic pentru a înmagazina informaţii şi amintiri? Savanţii care ştiau o mulţime de limbi străine şi alte cunoştinţe au ajuns vreodată la capacitatea maximă de memorare a creierului? Iată câteva întrebări la care încearcă să răspundă un articol interesant de pe site-ul The Conversation.com.

Creierul nostru pare să fie capabil de a stoca o cantitate practic nelimitată de informații, inclusiv amintirile noastre, abilitățile pe care le-am învățat și toate cunoștințele noastre generale. Potrivit oamenilor de știință, nu este posibil pentru creier pentru a ajunge la capacitatea maximă, pentru că va începe uneori să uite lucruri pentru a afla noi informații. Este cu siguranță logic să fie în măsură să uite lucruri, deoarece există o mulțime de care ne amintim care, în cele din urmă, se dovedesc a fi inutile. În cazul primirii unui nou cod PIN pentru cardul bancar, de exemplu, memoria numărului vechi va dispărea treptat în favoarea celui nou. Uneori amintirile vechi se pot chiar dovedi a fi chiar o pacoste, ca de exemplu să încercaţi să vă amintiţi unde ați parcat masina, amestecând cu amintirea locului în care aţi parcat în ziua precedentă.

Dar nu toată lumea este în măsură să aibă capacitatea de a uita lucrurile acestea neimportante. Sindromul hipertimestic permite cuiva să-şi amintească tot ceea ce s-a întâmplat vreodată în detalii perfecte; s-ar putea, la prima vedere, să sune ca fiind ceva minunat, dar persoanele care suferă de aşa ceva tind să aibă dificultăţi de concentrare asupra viitorului sau prezentului, pentru că minţile lor „înoată” practic printre tot felul de amintiri ale trecutului de care nu sunt în stare să se debaraseze. La celălalt capăt al spectrului avem persoanele care abia îşi pot aminti ceva, uitând lucruri care s-au întâmplat doar cu câteva minute mai devreme.

De aceea, creierul uman, pentru a funcţiona eficient în viaţa de zi cu zi, trebuie să aibă un echilibru perfect între amintire și uitare, adică să uite lucrurile cu adevărat neesenţiale şi să-şi amintească ceea ce este important.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO