Ce puteţi vizita într-o „ţară” mică şi secretoasă, pe care n-o recunoaşte nimeni în lume – Transnistria?


Celebra revistă „National Geographic” a scris un articol pe 11 ianuarie 2018 despre Transnistria, o aşa zisă ţară care nu a fost recunoscută de nimeni din această lume, deşi ea aparţine de facto Republicii Moldova. Să vedem articolul din „National Geographic” pe care l-am tradus aici:

Imaginați-vă o țară normală cu granițe, cu un guvern ales în mod democratic, cu pașapoarte pentru populație, cu un președinte și cu un drapel care flutură – dar nimeni nu-i recunoaște existența. Bine ați venit în Transnistria!

O mică bucată de pământ, la fel de mare ca Dallas-ul, Transnistria aparținea odinioară Republicii Socialiste Sovietice a Moldovei. În 1990, când Uniunea Sovietică s-a destrămat, Moldova și-a câștigat independența și îşi dorea unirea cu România. Acest lucru a făcut ca Transnistria, cu o majoritate de limbă rusă, să-și declare independența, rupându-se din Moldova. A urmat un război de 4 luni, cu circa 1.500 de victime, care s-a încheiat printr-un acord de încetare a focului. De atunci, Moldova nu mai are control asupra autorităților transnistrene, iar Transnistria acționează ca o țară independentă, chiar dacă nicio altă națiune din lume nu o recunoaște.

Localnicul Anton Dendemarchenko, ghid turistic, declară: „Arătând frumoasa mea ţară străinilor reprezintă contribuția mea pentru a reuşi recunoașterea internațională a patriei mele. Ea nu există oficial, dar când oamenii ne vizitează, simțim că într-un fel există”.

Pentru călătorii îndrăzneți interesați să viziteze această țară mică și misterioasă, iată ce putem vedem:

Fortăreaţa din Bender

Chiar peste frontiera moldovenească se află orașul Bender, cel de-al doilea mare oraş din Transnistria. Puteţi vizita o fortăreață veche de aproape 600 de ani, construită de otomani. Nu numai că pereții groși din piatră, armele învechite și construcțiile militare impresionante creează o atmosferă istorică, dar şi acoperișul cetății oferă, de asemenea, cea mai bună vedere a întregii regiuni.

Centrul Tiraspolului

Luați un troleibuz vechi sovietic, pe Bulevardul 25 Octombrie, pentru a vă plimba pe şoseaua centrală a capitalei de facto a Transnistriei, Tiraspol. Aici se pot admira resturile timpurilor sovietice pe care localnicii le memorează cu mândrie ca fiind un timp glorios. Transnistria este unul dintre locurile unice din Europa în care călătorii pot vedea încă fostele simboluri comuniste în locul lor original, cum ar fi statuile lui Lenin în fața Parlamentului și străzile numite după Marx, Engels și Yuri Gagarin.

Mănăstirea Kitskany

La doar 6 km de Tiraspol, descoperiţi mănăstirea ortodoxă din Kitskany, înființată în 1861. Închisă în timpul sovietic, complexul găzduieşte 4 biserici, în care călugării își pot cultiva propriile alimente ecologice, printre rugăciuni.

Distileria de coniac Kvint

Apoi, puteţi gusta din cea mai importantă industrie și exportul principal al Transnistriei. Aici se fabrică un coniac numit „Divin” şi care este considerat a fi unul dintre cele mai bune din lume. O sticlă poate costa până la 1.700 de dolari. Peste 20 de milioane de sticle sunt vândute în fiecare an consumatorilor din întreaga lume, reprezentând un procent de 5% din PIB. Vizitați Distilleria Kvint pentru a înțelege procesul de fabricare a acestui coniac.

Sanatoriul Nistru

La două ore și jumătate la nord de Tiraspol, explorați această bijuterie ascunsă, construită imediat după cel de-al doilea război mondial. Ultima renovare a fost finalizată în 1976, sanatoriul rămânând astfel blocat în trecutul său glorios comunist. Imaginați-vă întâlnirile marilor personalităţi ale partidului comunist şi savurați în același timp tratamentele spa, mesele și locurile de cazare profesionale la un preț accesibil.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): National Geographic

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock