Teoremele unei minţi strălucite, Kurt Godel, demonstrează că în ştiinţă nimeni nu are dreptate și nimeni nu greșește! Universul nu oferă răspunsuri adevărate sau false, ci doar răspunsuri…


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Kurt Godel a fost un strălucit matematician, logician şi filozof austriac / american. În 1931, el concepe teoremele incompletitudinii, care sunt două teoreme faimoase.

În prima teoremă se afirmă următoarele: în orice formalizare coerentă din matematică, care să fie suficient de puternică pentru a axiomatiza teoria elementară a numerelor naturale, adică să fie suficient de puternică pentru a defini structura numerelor naturale dotate cu operații de sumă și produs, este posibil să se construiască o propoziție corectă din punct de vedere sintactic, care nu poate fi nici demonstrată și nici respinsă în interiorul aceluiași sistem.

Dacă întreaga aritmetică este dedusă din axiome, acestea vor conduce la o contradicție; dacă teoremele derivate din ele nu sunt contradictorii, există cel puțin o teoremă care nu poate fi demonstrată pornind doar de la acele axiome, un caz indecidabil, despre care nu se poate spune dacă este adevărată sau falsă.

Dacă o teorie se bazează, de exemplu, pe o anumită construcție axiomatică din axe de referință care vor construi domeniul acelei matematici, legile deduse din acel sistem de referință, ar putea să nu fie exacte, pentru că acestea nu pot demonstra că sistemul de referință este universal valid, adică exact. Pentru ca sistemul de referință să poată fi declarat valid, adică să fie valide toate legile conținute în acesta, ci este nevoie e un alt sistem de referință, extern, care să îl valideze pe primul, dar, la rândul său, al doilea sistem de referință ar trebui să aibă nevoie de un al treilea și tot așa…

În concluzie, formulele din fizică și matematică poate că nu sunt greșite, dar nu putem ști asta cu certitudine. Toate aceste conduc la formularea celei de-a doua teoremă a lui Godel, care spune că, în esență, niciun sistem coerent nu poate fi utilizat pentru a-și demonstra propria coerență.

Aşadar, o concluzie este adevărată și falsă în același timp; Universul nu oferă răspunsuri adevărate sau false, ci oferă doar răspunsuri. Nimeni nu are dreptate și nimeni nu greșește, ci fiecare este conștient de Universul pe care și l-a creat în jurul său.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock