Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Citiţi şi vă cruciţi: ce tratamente barbare se făceau în trecut! De exemplu, pentru otrăvire, se scotea ochiul…

1771

blankAstăzi, medicina este foarte avansată, astfel încât tratamentele şi procedurile medicale să fie cât mai puţin dureroase pentru pacienţi, dar nu tot timpul a fost aşa. Iată, de exemplu, ce fel de medicină se practica în secolul al XVI-lea în Europa… nu puteţi decât să citiţi şi să vă cruciţi!

Când s-a inventat praful de puşcă şi armele de foc, chirurgii de campanie s-au văzut în faţa unor probleme noi, fără să ştie cum aveau să le rezolve. Cea dintâi carte, care a tratat această chestiune, a fost “Manualul de campanie pentru tămăduirea rănilor”, întocmit de Hans Gersdorff, medic din Strasbourg, în anul 1517. Acolo, el dă informaţii preţioase asupra mentalităţii şi a sistemelor. Rănile provenite de la armele de foc erau socotite ca otrăvitoare, în general, şi se ardeau cu fierul roşu.

Primul care a folosit mijloace mai logice a fost Bartolomeo Maggi (1477-1552), cel mai vestit chirurg al epocii sale, care arăta cum trebuie extras proiectilul şi aplicat bandajul îmbibat în uleiuri aromatice. Când apoi cangrena, el obişnuia să amputeze mădularul bolnav.

blankCând ducele Albrecht, împăratul de mai târziu, s-a socotit odată otrăvit, medicii l-au atârnat cu capul în jos şi ¡-au scos un ochi, pentru ca “otrava să se scurgă”. Ducele Leopold de Austria, când şi-a rupt piciorul odată într-o luptă de cavaleri, şi-a aşezat fluierul piciorului pe muchia unei securi şi a pus servitorul să-l lovească peste picior de trei ori cu ciocanul aşa încât să se desfacă de tot membrul rupt. Sângele a fost oprit apoi cu ulei fierbinte. Tratamente barbare, putem spune, însă ele erau socotite ca aparţinând ştiinţei medicale în acele vremuri, fiind aplicate de către medicii personali ai regilor şi împăraţilor.

Orgoni Crystal