Cercetătorii au reuşit să creeze peşti artificiali de tip Frankenstein, cu celule cardiace umane!


O echipă de oameni de știință de la Universitatea Harvard au reuşit să creeze pești în stil Frankenstein, folosind hârtie, gelatină și două straturi de țesut muscular cardiac uman. Peștii au putut să alunece prin apă singuri, fără nicio sursă suplimentară de propulsie externă, datorită întinderii și contracției țesutului inimii. A fost adăugat un nod special pentru a acționa ca un stimulator cardiac și pentru a controla ritmul și frecvența. Incredibil, peștele a continuat să înoate timp de 108 zile – echivalentul a 308 milioane de bătăi.

„Este un exercițiu de antrenament”, a spus autorul principal și bioinginerul de la Harvard, Kit Parker. „În cele din urmă, vreau să construiesc o inimă pentru un copil bolnav. Lucrul cu adevărat interesant la acești pești, la care nu ne așteptam, este cât de mult şi cât de repede vor înota”.

Experimentul reprezintă un pas semnificativ înainte în dezvoltarea inimii artificiale pentru pacienții cu transplant și ar putea într-o zi să contribuie la salvarea a nenumărate vieți. Potrivit lui Parker, ideea i-a venit când a zărit o meduză în timpul unei vizite la un acvariu. „Mă uitam la el și m-am gândit – „Pompează, arată ca o pompă a inimii”. Şi m-am gândit: „Aș putea construi şi eu aşa ceva!”

Uitaţi-vă la cum funcţionează peştii artificiali în următorul videoclip YouTube, pe care îl puteţi urmări AICI.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): smithsonianmag.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO