
Ar putea suna exagerat, dar cercetările recente sugerează că creierul unui câine și cel al unui om se sincronizează atunci când cei doi se privesc între ei. Această cercetare, realizată de cercetători din China, demonstrează pentru prima dată „cuplarea neuronală” între diferite specii. Cuplarea neuronală apare atunci când activitatea creierului a doi sau mai mulți indivizi se aliniază în timpul unei interacțiuni. Pentru oameni, acest lucru este adesea ca răspuns la o conversație sau poveste. Cuplarea neuronală a fost observată atunci când membrii aceleiași specii interacționează, ca de exemplu șoareci, lilieci sau alte primate. Această legătură între creiere este importantă pentru îmbunătățirea muncii în echipă sau a învățării.
Dar, ce s-ar întâmpla când creierele dintre două specii diferite (oameni şi câini) s-ar conecta între ele? Câinele a fost unul dintre primele animale domesticite de oameni. Câinii nu sunt doar însoțitori pentru noi, ci au și roluri cheie în societatea noastră, inclusiv în sprijin terapeutic, detectarea bolilor și protejarea și creșterea animalelor. Drept urmare, câinii au dezvoltat niște abilități impresionante, inclusiv capacitatea de a recunoaște și de a răspunde la starea noastră emoțională.
Într-o cercetare recentă, cercetătorii au studiat cuplarea neuronală dintre oameni şi câini, folosind un echipament de înregistrare a activității creierului numit electroencefalograf non-invaziv (EEG). Aceasta folosește electrozi cuplaţi la cap, care detectează semnale neuronale. Cercetătorii au examinat ce s-a întâmplat cu aceste semnale neuronale atunci când câinii și oamenii erau izolați între ei sau în prezența celuilalt, dar fără să se uite unul la altul. Câinilor și oamenilor li s-a permis apoi să interacționeze între ei.
Când câinii și oamenii s-au uitat unii la alţii, iar câinii au fost mângâiați, semnalele creierului lor s-au sincronizat. Zonele creierului asociate cu atenția se potrivesc atât la câini, cât și la oameni. Câinii și oamenii care s-au familiarizat între ei în cele 5 zile de studiu au avut o sincronizare sporită a semnalelor neuronale. Studiile anterioare ale interacțiunilor om-om au descoperit că o familiaritate crescută între oameni a dus, de asemenea, la modele cerebrale mai apropiate. Deci, profunzimea relației dintre oameni și câini poate face cuplarea neuronală mai puternică.
Abilitatea câinilor de a forma atașamente puternice cu oamenii este binecunoscută. Un studiu din 2022 a descoperit că prezența oamenilor familiari ar putea reduce răspunsurile la stres la lupii tineri, ruda apropiată a câinelui. Formarea de conexiuni neuronale cu oamenii ar putea fi una dintre modalitățile prin care se dezvoltă relația câine-om.
Cercetătorii au spus că mai sunt multe de învățat despre cuplarea neuronală dintre câini și oameni. Dar, ce trebuie să reţineţi e faptul că atunci când un câine vă va privi în ochi, amintiţi-vă că aţi putea să vă îmbunătățiţi relația.
Sursa: articolul „Disrupted Human–Dog Interbrain Neural Coupling in Autism-Associated Shank3 Mutant Dogs” / onlinelibrary.wiley.com