Dar, ce se află în spatele acestei comparații ciudate? Experții încă discută cât de sănătoase sunt ouăle. Comparația cu fumatul provine probabil dintr-un studiu controversat din Canada, care a fost menționat și într-un documentar Netflix din 2017 „Ce este sănătatea”.
De mult timp, ouăle au fost considerate a fi alimente controversate, din cauza conținutului ridicat de colesterol. Colesterolul este o grăsime din sânge de care organismul are nevoie și se produce, în cea mai mare parte, în ficat. Un nivel ridicat de colesterol în sânge dăunează vaselor de sânge și poate duce la boli ale sistemului cardiovascular.
Studiile asupra efectelor alimentelor bogate în colesterol sunt încă contradictorii. Experții au fost de acord însă că persoanele sănătoase (care nu suferă de boli de inimă sau diabet) pot mânca 3-4 ouă pe săptămână, fără probleme. Acest lucru nu dăunează sănătății lor. În plus, nutriția nu joacă un rol atât de mare în ceea ce privește nivelul colesterolului: alimentele precum ouăle influențează nivelul lipidelor din sânge cu 25%.
Nicotina din ţigări, pe de altă parte, este o otravă care atacă sistemele vasculare și nervoase, crescând masiv riscul de cancer și neavând efecte pozitive asupra sănătății. Prin urmare, comparația ouălor cu fumatul nu este adecvată.