Cu cât eşti mai prost, cu atât mori mai repede

1.740 vizualizari

minteO veste proastă pentru cei care stau prost cu inteligenţa, aşa cum e definită şi măsurată ea de oamenii de ştiinţă: persoanele cu un coeficient de inteligenţă (IQ) mai scăzut s-ar putea să prezinte un risc mai ridicat de boli cardiace, accidente mortale şi sinucidere. Aceasta ar fi concluzia unor cercetători scoţieni care au studiat documente de arhivă privind starea de sănătate a nu mai puţin de un milion de cetăţeni suedezi, începând cu recrutarea şi incorporarea lor în armată.

După ce au operat corecţiile necesare pentru a ţine seama de mediul social în care au crescut aceşti tineri, cercetătorii au constatat existenţa unei legături între IQ şi mortalitate. Unul dintre autorii studiului, Dr. David Batty, din Glasgow, a declarat că “statisticile indică o strânsă legătură între capacitatea cognitivă şi riscul de deces”. El a adăugat că, în general, persoanele cu un IQ mai înalt fumează şi/sau beau mai puţin, mănâncă mai sănătos şi sunt mai activi pe plan fizic. O serie întreagă de comportamente care pot explica, cel puţin în parte, riscul de mortalitate mai scăzut al acestor oameni. Din studii mai vechi a reieşit că IQ-ul poate fi îmbunătăţit prin programe de educaţie preşcolară şi o alimentaţie mai bună.

Dr. Batty a subliniat că “dacă acordăm credibilitate afirmaţiei că legătura dintre nivelul de inteligentă şi mortalitate se datorează, măcar parţial, faptului că printre persoanele cu IQ mai scăzut sunt mai răspândite comportamentele riscante – şi eu consider plauzibilă această ipoteză – atunci s-ar putea că mesajele pe care le utilizăm pentru a-i convinge pe oameni să îşi modifice comportamentele legate de sănătate să fie prea complicate”.

Dr Batty a fost şi coordonatorul unui al doilea studiu, bazat pe date privind peste patru mii de militari americani, de-a lungul unei perioade de 15 ani. Concluzia a fost aceeaşi: există o legătură între coeficientul de inteligentă şi mortalitate.