Ţânţarii care răcesc şi roşii anti-virale: cercetări finanţate de Bill Gates


bill-gatesCercetările în domeniul sănătăţii primesc de cele mai multe ori granturi în speranţa că oamenii de ştiinţă vor fi încurajaţi să dezvolte idei îndrăzneţe care să ducă la descoperiri folositoare omenirii. Sunt însă şi zeci de studii care nu reuşesc să atragă bani, din pricină că rezultatele sunt considerate improbabile. Totuşi, miliardarul Bill Gates a decis că 81 de proiecte mai mult sau mai puţin fanteziste merită o şansă. Gates a acordat granturi de câte o sumă de mii de dolari fiecăruia (sume iniţiale, pentru că, dacă studiile se dovedesc a avea succes, vor primi până la un milion de dolari).

Ţânţarii care răcesc

Unul dintre ele îşi propune să îmbolnăvească de un fel de răceală ţânţarii, în aşa fel încât insectele să nu mai poată detecta şi ataca oamenii, relatează The Times. În acest scop, cercetătorii de la Pennsylvania State University ar crea o ciupercă care să le dea ţânţarilor o reacţie asemănătoare cu cea a răcelii umane, care să le altereze mirosul. Tot împotriva ţânţarului vor fi folosite şi “vaci imunizate”, astfel încât ţânţarii care le pişcă să moară sau să le fie redusă capacitatea de reproducere.

Roşia-medicament şi celulele teleghidate să ucidă HIV

Cei care şi-au prezentat proiectele şi au primit banii au mai propus şi crearea unei roşii terapeutice, modificată genetic pentru a conţine medicamente antivirale care să anihileze anumiţi viruşi atunci când este mâncată, dar şi un laser care să stimuleze sistemul imunitar înainte de aplicarea unui vaccin, pentru ca reacţia organismului să fie mai puternică.

Oamenii de ştiinţă australieni speră şi ei că datorită acestor fonduri vor reuşi să creeze găina care nu numai că va ajunge la maturitate în 42 de zile (o soluţie pentru zone sărace ale lumii), dar, cu ajutorul modificărilor genetice, va deveni şi rezistentă la gripa aviară.

Italienii de la Institutul Ştiinţific San Raffaele au primit şi ei dreptul la un grant, pentru propunerea de a încerca să creeze “anticorpi” care să atace o proteină-receptor din celulele imunitare umanitare, astfel încât să blocheze infectarea celulelor cu virusul HIV. O altă echipă, de ingineri de această dată, de la Universitatea din Exeter, va încerca să pună în aplicare un dispozitiv de mână alimentat cu baterii care va utiliza un magnet pentru a detecta prezenţa în sânge a paraziţilor ce declanşează malaria. Diagnosticul ar urma astfel să fie pus mult mai rapid, relatează The Times.

Gates este conştient că majoritatea proiectelor nu vor ajunge nicăieri

Bill Gates speră că dând bani pe aceste proiecte (pentru care fundaţia sa a cerut doar o descriere de două pagini şi nici măcar ca cercetarea să fi fost demarată şi să existe câteva date preliminare) va încuraja abordări îndrăzneţe şi neconvenţionale ale unor probleme vechi. Potrivit preşedintelui Fundaţiei Gates pentru programul global de sănătate, Tachi Yamada, miliardarul este conştient că 90% dintre proiecte s-ar putea solda cu un eşec şi chiar că multe din ele ar putea fi de-a dreptul şarlatanii. “Unele aspecte au nevoie de o revoluţie în gândire, mai degrabă decât de o evoluţie. Unele dintre idei pot părea nebunie, dar există o linie fină între nebunie şi noutate absolută”, explică Tachi Yamada.

Până acum, fundaţia a selectat 81 de proiecte din cele 3000 prezentate, din toate domeniile – de la neurobiologie şi până la imunologie şi cercetarea polimerilor – ai căror autori de toate nivelurile, de la cercetători veterani şi până la absolvenţi de studii superioare. Vor urma însă şi altele, pentru că Bill Gates intenţionează să investească în ştiinţă aproximativ 200 de milioane de dolari în următorii cinci ani.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO