Icoane creştine împânzite cu OZN-uri

11.561 vizualizari

extraterestruMomentul naşterii Mântuitorului este reprezentat în icoanele bizantine într-un mod bizar, şi anume Pruncul Isus pare a coborî din cer dintr-un nor pe o rază de lumina asemănătoare unei funii, aşa cum am putut vedea bunăoară scenele înfăţişând Naşterea din mozaicul de pe bolta Bisericii Daphni din Grecia şi în Cappella Palatină din Palermo. Amândouă reprezentările datează din secolul al XII-lea; sau într-o miniatură armenească din secolul al XIII-lea, precum şi în tabloul Naşterea lui Isus al rusului A. Rubliov, din secolul al XV-lea…

Cometa metalică din care se desprind nişte fascicule de lumină este o constantă a artei bizantine şi ortodoxe greceşti, iar într-o icoană ucraineană din secolul al XVI-lea, cunoscută cu numele Botezul lui Christos, se poate vedea o asemenea cometă pe cât de mică pe atât de nefirească, alcătuită dintr-un semicerc din care se desprinde un fel de fus telescopic terminat cu un oval. Iar din oval pleacă cele trei săgeţi care îl lovesc pe Iisus aflat în Iordan.

Şi tot în cazul artei din Est este clasica reprezentarea unor imagini de migdale sfinte şi de chipuri cereşti înăuntrul unor sfere; astfel, în pictura Bună Vestire din Şcoala din Novgorod (Rusia), din secolul al XII-lea, Tatăl Ceresc, cu sceptrul în mină, priveşte la îngerul care i se înfăţişează Sfintei Fecioare stând într-un vehicul jumătate migdală şi jumătate car de heruvim de-al lui Ezechiel, vehicul alcătuit din capete de îngeri şi de animale, toate acestea fiind încorporate în obişnuita emisfera (stilizare a norului divin).

Această imagine poate fi întâlnită şi în Occident, spre exemplu în ilustraţia înălţarea la cer din Sacramentulî (cartea cu rugăciuni) din Saint-Etienne (sec. XI, Biblioteca Naţională din Paris). Iar chipurile cereşti din sferele acelea, care se crede că ar fi ale unor îngeri, apar şi în Icoana Maicii Domnului, creaţie a Şcolii din Iaroslav, din secolul al XIII-lea (Galeriile Tretiakov din Moscova).