Misteriosul craniu de bour, vechi de 40.000 de ani, cu o gaură de glonţ în mijlocul lui. Ce civilizaţie necunoscută folosea arme moderne în urmă cu zeci de mii de ani!?


„Bourul împuşcat de un glonţ în urmă cu 40.000 de ani” – reprezintă unul dintre cele mai enigmatice cranii preistorice găsit în tundra siberiană. Istoricii n-au nicio idee cum bourul şi-a capătat această gaură în osul său temporal.

Craniul, care este acum expus la Muzeul de Paleontologie din Moscova, nu ar fi putut fi lovit de un glonţ în vremuri mai moderne, deoarece calcificarea în jurul găurii glonțului arată că bourul a supraviețuit rănii ceva timp după aceea.

Au ieșit la suprafață numeroase ipoteze și speculații, mai ales că glonţul este o invenţie modernă. O teorie mai „radicală” este ideea propusă de „The Shields Gazette” care ne spune că „cineva din viitor, purtând o armă de foc, a călătorit înapoi în trecut și s-a angajat într-un fel de expediție de vânătoare transtemporală”. O explicaţie mai realistă ne spune că gaura a fost cauzată de resturile unui meteorit mic sau ceva asemănător.

O altă explicaţie mai fantezistă este aceea că în urmă cu zeci de mii de ani exista o civilizaţie necunoscută destul de avansată care ar fi putut crea arme cu gloanţe cu ajutorul cărora să vâneze animale.