O descoperire medicală ar putea permite medicilor să inverseze procesul morții – de data aceasta, pe bune. Astfel, într-o serie de experimente inovatoare și tulburătoare, cercetătorii de la Yale au reușit să restabilească activitatea celulară în creierul porcului la câteva ore după moarte. Procesul, numit BrainEx, revitalizează funcția neuronilor folosind un fluid sintetic specializat care imită sângele – dar cu proprietăți de transport al oxigenului și antiinflamatorii.
Ceea ce i-a uimit pe oamenii de știință nu a fost doar reactivarea celulelor creierului – ci faptul că sinapsele au început să se activeze din nou, în ciuda faptului că anterior nu existau bătăi ale inimii sau activitate electrică. Aceasta nu înseamnă o conştientizare deplină, dar sugerează ceva mult mai terifiant: moartea, așa cum o definim noi, ar putea fi reversibilă în condițiile potrivite. Deși această tehnologie a fost testată pe porci, implicațiile sale pentru medicina umană sunt enorme. Ar putea acest lucru să ducă la un viitor în care leziunile cerebrale cauzate de accidente vasculare cerebrale, înec sau traume să fie reparate la câteva ore după moartea clinică? Sau pășim într-un câmp minat etic în care definirea termenului de „moarte” devine imposibilă?
Unii specialiști în etică avertizează că s-ar putea să fi depășit o limită. Dacă putem reporni activitatea cerebrală, chiar și parțial, ce înseamnă asta pentru donarea de organe? Pentru pacienții aflați în comă? Pentru definiția legală a vieții însăși?
Ceea ce odinioară părea SF – învierea celor morți recent – este acum dezbătut în reviste de specialitate. Și, pe măsură ce cercetările progresează, s-ar putea să ne confruntăm în curând cu întrebări la care omenirea nu a mai trebuit să răspundă până acum.