Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Tratat “miraculos” de sănătate: nu vă spălaţi pe cap timp de o lună de zile!

146

carte veche 3Folosirea plantelor în tratarea diferitelor boli se pierde în negura timpului. Grecii şi latinii au lăsat ample descrieri de leacuri cu ierburi. Pliniu, şi mai târziu Nicolo da Longa descriu efectul unor astfel de tratamente. Călugării strângeau în chiliile lor întunecoase şi umede tot felul de plante, alcătuind adevărate ierbare.

În anul 540, apare un faimos tratat botanico-medical, intitulat, „Dioscaride”. De altfel, în secolul al VI-lea, studiul botanicii era la mare cinste printre medici. La jumătatea secolului al XIII-lea, un medic florentin, Taddeo Algarotti, „care în mai puţin timp se făcu mare doctor”, şi prezent în cabinetul papal, a lăsat posterităţii o carte ilustrată cu desene, intitulată, „Despre păstrarea sănătăţii”, scrisă în limba latină. Ce ne învăţa el?

– În Ianuarie să nu-ţi scoţi sânge din nicio vână, să întrebuinţezi dulciuri dimineaţa şi vin alb şi zahăr în mâncare, iar capul să nu ţi-l speli în această lună.

– În Februarie din contra, e îngăduit să-ţi iei sânge, să mănânci fructe crude sau coapte.

– În Martie stafide, e bine să foloseşti bucate dulci, mere coapte şi să nu iei doctorii.

– În Aprilie e îngăduit să mănânci carne proaspătă şi nu salate, să strângi trandafiri ca să-i usuci.

– În Mai să-ţi speli capul singur si des, să mănânci mâncăruri calde, să bei vin şi să cauţi ciuperci.

– În Iunie să bei vin alb bun, să strângi ierburi proaspete ca să le conservi.

– În Iulie şi în August fereşte-te – spune autorul – de lux, de a-ţi lua sânge fără o nevoie prea mare şi să nu iei doctorii.

– În Septembrie după ce ai avut grijă să culegi viile şi să usuci strugurii, mănânci orice îţi place, pentru că totul e bun în această lună.

– În Octombrie se sapă rădăcinile şi se mănâncă lucruri proaspete şi multe, se bea must pentru că e sănătos şi întăreşte corpul şi pe nemâncate se ia lapte de capră, care reînnoieşte sângele şi purifică plămânii.

– În Noiembrie se iau boabe de ienupăr, nu se face nici o baie, căci sângele e mai subţiat şi dacă te îmbăiezi dai naştere la tulburări.

– În Decembrie, în sfârşit, ierbarul sugerează să strângi smirnă şi să mănânci lucruri calde pentru că sunt sănătoase pentru stomac, şi să consumi ghinţură, care creşte pe munţi.

Sănătate!

Orgoni Crystal