Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Bomba atomică a omorât o întreagă echipă hollywoodiană, în frunte cu John Wayne

123

John WayneÎn 1955, marele actor american de western John Wayne (1907-1979), portretizându-l pe nimeni altul decât pe Genghis Han, se afla în Utah filmând producţia Cuceritorul împreună cu Susan Hayward şi Agnes Moorehead. Deşi Utah putea fi văzut ca un cadru adecvat pentru Mongolia, nimeni la acel moment nu ar fi putut anticipa consecinţa fatală a deciziei directorului Dick Powell de a filma în căldura toridă din Snow Canyon al statului Utah.

Ce n-a ştiut echipa de actori şi tehnicieni era faptul că oraşul St. George şi Snow Canyon, unde au petrecut mare parte din timpul lor, se aflau la doar 160 de kilometri distanţă de locaţia de testări din Nevada unde, în 1953, un număr de bombe atomice au fost testate de Atomic Energy Commission. Nimeni din guvern sau armată nu s-a gândit să îi avertizeze dinainte de faptul că urmau să petreacă trei luni filmând într-o locaţie care era încă saturată de radiaţii ucigaşe.

Rezultatul? În 1980, publicaţia People a aflat că nu mai puţin de nouăzeci şi unu de membri ai echipei de actori şi tehnicieni ai filmului Cuceritorul dezvoltaseră cancer, inclusiv John Wayne, Susan Hayward, Agnes Moorehead şi directorul Dick Powell. Ba mai mult, în anii care au urmat, un număr realmente impresionant de rezidenţi ai oraşului St. George au contractat de asemenea cancer. Dacă John Wayne ar fi ştiut înainte să accepte rolul din Cuceritorul că radiaţia letală plutea pretutindeni în aer deasupra deşertului în 1955, poate că el ar mai fi trăit mulţi ani după 1979, mai realizând şi alte filme…

Orgoni Crystal