Al Bano şi Romina Power: o istorie inedită a unui cuplu celebru

39.052 vizualizari

al-bano-romina-power„Ci Sarà”, „Felicità”, „Sempre sempre„, „Nostalgia Canaglia”,  „Libertà„, sunt câteva melodii extraordinare care au făcut ravagii în anii ’70-’80 în toată lumea. Toate aceste cântece erau interpretate de un cuplu celebru: Al Bano şi Romina Power. Poate ar fi interesant de văzut câteva aspecte inedite din istoria acestui cuplu. Şi ne vom opri mai întâi la Al Bano.

Al Bano, de la chelner la muzician

Al Bano, pe numele său adevărat Albano Carrisi, s-a născut în anul 1943 într-un mic sat din Italia. Cînd era copil se ducea la şcoală cale de câţiva kilometri, cu bicicleta sau cu trenul. După amiezile, după ce se întorcea de la şcoală, lucra la câmp, acompaniindu-şi opera mâinilor firave cu melodii pe care le născocea şi-i rămâneau apoi în suflet. Când a împlinit 17 ani n-a mai rezistat şi a pornit-o spre Milano. A început să lucreze în construcţii, si doarmă pe unde apuca — acoperindu-se de multe ori cu foaia de cort a cerului — şi să mănânce dimineaţa,  la  prânz şi… vinerea! Banii strânşi cu trudă îl trimitea acasă, scriindu-le alor săi că o duce bine şi că lucrează în administraţie!

Foamea l-a împins însă spre… restaurant. Nu pentru a mânca, fireşte. Pentru asta trebuia bani mulţi. A cerut să fie angajat pe post de bucătar — visul tuturor flămânzilor — cu toate că „elaborarea” unei simple omlete îi ridica probleme insurmontabile. A fost angajat. Chelner! După ce s-a… săturat, a plecat să lucreze la Innocenti la o bandă de montaj, unde a rămas  timp  de  trei  ani.

Celebrul Adriano Celentano i-a remarcat vocea lui Al Bano

Într-o bună zi — cu adevărat o zi bună —a citit prin gazete că Adriano Celentano caută talente. Tinere talente. S-a dus să-şi încerce şi el – norocul. I s-a spus personal de către marele Adriano că are voce frumoasă şi a fost reţinut printre colaboratorii sîi. A continuat însă să lucreze la Innocenti, unde colegii de muncă îl cam luau peste picior, zicându-i cum că Celentano n-are timp de pierdut cu unul ca el…

Se îndrăgosteşte de Romina la San Remo

În anul 1965 este trimis, din iniţiativa aceluiaşi Celentano, la concursul de preselecţie pentru festivalul de muzică uşoară de la San Remo. Atunci el a văzut-o pentru prima dată pe Romina.S-au plăcut de cum s-au văzut. Fata purta părul lung, un păr de culoarea penelor de corb, aşa cum si-l poartă indiencele squaw, ochi frumoşi — moştenirea tatălui. De fapt, pentru a respecta adevărul, trebuie spus că Romina a fost cea care…„Cel mat mult si mai mult m-a atras la Al Bano destinul lui, care îmi amintea da tata. Nici părintele meu n-a dus-o prea uşor până a ajuns sus. A făcut pe şoferul, umbla cu ziare în ghete pentru a nu-i intra apa… Dar nu a depus armele.”

Soacra lui Al Bano: „Cum, fiica mea să se mărite cu un ţărănoi cu chitară?”

La 17 ani Romina jucase deja în trei filme. Era, în felul ei, o cineva. Avea cunoştinţe printre bărbaţi din lumea suspusă, cu foarte bună situaţie materială, care o admirau, însă ea l-a preferat pe tânărul din mediul rural. „M-a învăţat să cunosc lucrurile concrete şi simple ale vieţii, mi-a povestit despre anotimpuri, si despre natură, şi de ce îmbătrânesc copacii, cum se mănâncă aricii de mare…”

Cînd vestea despre apropiata căsătorie a celor doi a ajuns la urechile mamei fetei, soacra mici a reacţionat vehement: „Cum, fiica mea si se mărite cu un ţărănoi italian cu chitară?” Adică exact ce s-a întâmplat. Se vede treaba că doamna Power nu-si cunoştea fiica şi nici pe Al Bano!

Succesul lui Al Bano

Aşadar, în anul 1966, Al Bano cucereşte un mare succes cu cântecul „Nel stele”, care ajunge repede pe locul întâi în topurile italiene. Un an mai târziu, el însoţeşte trupa „Rolling Stone” în turneul său prin Italia. În 1968 înregistrează pentru radio, după care începe să fie asaltat de casele de discuri. Primeşte oferte pentru a juca în filme.

Puţini sunt cei care ştiu că Romina i-a fost parteneră mai întâi pe ecran si numai după aceea în viaţă. Al Bano prosperă, işi cumpără o proprietate la Cellino.

Iată însă că în 1982, împreună cu Romina, o adorabilă prezenţă scenică, simpli şi tonici, câştigă premiul al II-lea la San Remo cu un cântec care va face ocolul lumii cu iuţeala fulgerului: „Felicita”. Lucrurile se schimbă acum radical, iar cuplul Al Bano-Romina Power cunoaşte un adevărat triumf.

Sfârşitul cuplului

Cuplul muzical a cunoscut nu doar succese, ci şi drame în viaţa lor personală. Astfel, în 1994, fiica lor, Ylenia, este dată dispărută în New Orleans. După mai mult de un deceniu de nelinişte şi suferinţă, Al Bano pare împăcat cu sine, cu lumea şi mai ales cu Romina. El a pus cap la cap toate informaţiile şi a ajuns la o concluzie ireversibilă: Ylenia s-a aruncat în Mississippi . Dovada este mărturia unui bărbat care a declarat poliţiei din New Orleans (oraşul în care s-au pierdut urmele Yleniei) că pe 06.01.1994 a văzut o fată blondă aruncându-se de pe pod strigând: „OK, eu aparţin apei”. În această frază – a spus Al Bano – am recunoscut-o pe fata mea. Aşa spunea de când era copil şi se scufunda în mare. După mărturia bărbatului, corpul Yleniei a fost căutat de-a lungul fluviului, fără nici un rezultat.

Al Bano s-a despărţit de Romina în 1999, dar gloria muzicală al celor doi va rămâne nemuritoare.