Orgoni Crystal

 

Rochie de mireasă verde? Da, căci rochia de mireasă n-a fost întotdeauna albă

161

giovanniarnolfiniÎntr-un tablou realizat de pictorul flamand Jan van Eyck (1390-1441), în 1434, şi intitulat “Giovanni Arnolfini şi mireasa lui”, mireasa este îmbrăcată într-o superbă rochie de culoare verde, această nuanţă fiind în acea perioadă la mare vogă, mai ales pentru mirese, ea fiind simbolul fertilităţii. În tradiţia creştină s-a adoptat culoarea albă pentru rochia de mireasă, pentru că aceasta simbolizează virginitatea, puritatea şi curăţenia sufletească.

După unii istorici, culoarea albă, pentru rochia de mireasă, a fost impusă de Anna de Bretagne (1477-1514), fiica ducelui Francisc al II-lea de Bretagne, cu regele francez Ludovic al XII-lea (1495-1515), în 1499. Şi tot ea ar fi impus negrul drept culoare de doliu, îmbrăcând o rochie de culoare cernită la moartea soţului ei. Alţi istorici atribuie purtarea rochiei albe de mireasă reginei Scoţiei, Maria Stuart (1542-1567) la căsătoria ei, în 1558, cu viitorul rege francez Francisc al II-lea, iar rochia neagră de doliu, Caterinei de Medici (1519-1589), la moartea soţului ei, Henric al II-lea, regele Franţei, nedespărţindu-se toată viaţa de această culoare.

Azi, nu peste tot în lume rochia de mireasă are culoarea albă. În China, albul este asociat doliului şi înseamnă nenoroc. Se spune că atunci când vreo mireasă alege să se îmbrace în alb, părinţii se opun căsătoriei, mergând până acolo încât să-şi renege fiica. În India se admite că rochia de mireasă să fie albă, numai dacă are neapărat şi o aplicaţie dintr-un material de altă culoare, rochia albă complet fiind considerată aducătoare de nefericire. După cum se ştie, rochia de mireasă este lungă şi de multe ori cu trenă. Casa de modă “Coco Chanel” este cea care a revoluţionat modă pentru femei şi a lansat, în 1920, rochia de mireasă scurtă. Aceasta era compusă dintr-o fustă până la genunchi, iar peste ea se purta o trenă lungă.