Din „secretele” pătratelor magice din matematică… Ce le face a fi atât de speciale?


Pătratele magice sunt grile pătrate cu un aranjament special de numere în ele. Aceste numere sunt speciale, deoarece dacă adunăm fiecare număr din rând, coloană și diagonală, avem acelaşi rezultat. De exemplu, în imaginea de la începutul articolului, 15 este numărul magic:

8+1+6=15
3+5+7=15
4+9+2=15
8+3+4=15
1+5+9=15
6+7+2=15
8+5+2=15
6+5+4=15

De asemenea, cele două numere care sunt opuse unul lângă celălalt faţă de numărul central, prin adunare vor da întotdeauna același număr. Deci, în pătratul de mai sus:

8 + 2 = 10
6 + 4 = 10
1 + 9 = 10
3 + 7 = 10

Imaginea din pătratul de mai sus este de doar 3 coloane şi rânduri. Astfel de pătrate se numesc „pătrate de ordinul 3”. Un pătrat cu 4 rânduri și 4 coloane este un „pătrat de ordinul 4” și așa mai departe.

Dar, de ce se numesc „pătrate magice”? Se pare că din cele mai vechi timpuri aceste pătrate au fost legate de lumea supranaturală și magică. Cea mai veche înregistrare de pătrate magice provine din China (aproximativ 2200 î.Hr.) și se numește „Lo-Shu”. Există o legendă care spune că împăratul Yu a văzut acest pătrat magic pe spatele unei broaște țestoase divine în Fluviul Galben.

Pătratele magice au fost menționate pentru prima dată în lumea occidentală în lucrarea lui Theon din Smirna. Ele au fost folosite și de astrologii arabi în secolul al IX-lea pentru a ajuta la elaborarea horoscopului. Opera matematicianului grec Moschopoulos din anul 1300 a ajutat la răspândirea cunoștințelor despre pătratele magice.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO