O problemă logică extraordinară: cine minte din cei 5 bărbaţi şi cine spune adevărul?

 • 18
 •  
 •  
 •  
  18
  Shares

Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

În legislaţia SUA există încă numeroase paragrafe paradoxale, unele chiar hazlii. Aşa, de pildă, în Texas este interzis să mulgi o vacă care nu este a ta. La Washington nu e voie să tai coada cailor. În statul New Mexico nu este permis bărbaţilor şi femeilor să umble nebărbieriţi(te). O lege a statului Iowa cere pompierilor ca înainte de a pleca la stingerea unui incendiu să facă un antrenament de 15 minute. În New Jersey se interzice prin lege să sorbi supa zgomotos, iar în Pennsylvania restaurantele sunt obligate a avea în dotare tărgi. Şi, în fine, în Massachussets bărbaţilor le este interzis să se însoare cu… bunica fostei neveste!

Tot în Texas dănuieşte interdicţia de a afirma în public că cineva spune adevărul în orice împrejurare, dacă nu există cel puţin doi martori care să ateste acest lucru. Aşa că cel ce garantează primul pentru cineva îşi asumă riscul de a nu mai găsi imediat încă doi care să facă acelaşi lucru!

Nu-i de mirare că despre ele s-au născocit o seamă de glume. De pildă următoarea: 5 amatori de sport discută aprins fazele unui meci de baseball, contrazicându-se asupra jucătorului care a marcat al zecelea punct. Nimeni nu vrea să recunoască că un altul spune adevărat.

La un moment dat John, exasperat, zice: Toţi minţim! Jim spune: Nu-i adevărat, numai doi mint! La care Joe ripostează: Ba nu, trei dintre noi spun minciuni. Intervine Jack: Nu-i adevărat, patru spun minciuni! Jers încheie: Eu am fost cel mai atent la fraze, doar unul minte!

Dacă aţi fi ascultat această discuţie, fără să vedeţi meciul de baseball, v-aţi putea da seama care dintre ei… spune adevărul în privinţa celor ce mint? Spune vreunul adevărul?

Vă rog să încercaţi mai întâi să rezolvaţi singuri problema şi apoi să vedeţi răspunsul. Dar, dacă sunteţi curioşi (curioase) despre care ar fi soluţia, puteţi citi mai jos.

RĂSPUNSUL: Deoarece din aprecierile (cinci) privind numărul celor care mint nu sunt nici măcar două identice, înseamnă că numai una este adevărată. Care este aceasta? Nu poate fi decât remarca lui Jack, potrivit căreia patru mint şi unul spune adevărul. Se înţelege că acesta este chiar el.


 • 18
 •  
 •  
 •  
  18
  Shares