Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

În trecut, oamenii chiar hibernau în peşteri, exact ca urşii! – o nouă descoperire a cercetătorilor

  •  
  •  
  •  
  •  

blankŞtim foarte bine că urşii, dar şi alte animale, sunt capabili să hiberneze iarna. Dar oamenii? Au hibernat vreodată în îndelungata lor istorie? Acum, într-un nou studiu, cercetătorii își dezvăluie descoperirile într-o investigaţie privind hibernarea strămoșilor oamenilor.

Deși este dificil să se ajungă la o certitudine după zeci şi sute de mii de ani, cercetătorii au combinat observațiile din înregistrările fosile și au ajuns la concluzia că oamenii au avut o formă de hibernare în trecutul îndepărtat.

Peşterile de la Atapuerca (din Spania) reprezintă un prețios sit arheologic în care cercetătorii au găsit peste 1.600 de fosile umane dintr-o perioadă cheie în cronologia lui Homo sapiens. Specialiştii spun că oamenii preistorici rămâneau în peșteri mult timp, în special în lunile reci și dificile de iarnă, unde este foarte posibil să fi hibernat.

De unde şi-au dat seama cercetătorii? Dovezile provin din boli nutriționale, care lasă urme permanente pe schelet. Astăzi știm că animalele care hibernează merg pe o linie foarte bună de pregătire și subzistență, construind depozite de grăsime și activând mecanisme biologice, pentru a reduce temperatura corpului și metabolismul.

În privinţa scheletelor umane din peşterile de la Atapuerca, cercetătorii au descoperit urme care arată că strămoşii noştri au suferit de rahitism renal, de hiperparatiroidism secundar și osteodistrofie renală asociată cu boala renală cronică – tulburare minerală și osoasă. Ei cred că toate aceste boli au fost cauzate de hibernare, care era slab tolerată în peştera întunecată. Cercetătorii au găsit mai multe exemple de distrugere sau slăbire a scheletului, toate aceste lucruri fiind cauzate de boli.

Strămoşii noştri au ales să petreacă cea mai friguroasă perioadă a anului în interiorul peșterilor, acolo hibernând și, pentru a face acest lucru, au sacrificat nutriția și vitamina D de la Soare.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencedirect.com


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu