Virușii sunt responsabili de moartea a milioane de oameni. Nimeni nu știe exact când au apărut sau de unde au apărut virușii, deoarece ei nu lasă urme istorice precum fosilele. Oamenii au luptat împotriva virușilor de-a lungul istoriei, iar această bătălie este departe de a fi terminată.
Şi, de aceea, de fiecare dată când oamenii de știință întâlnesc ceva mai puternic decât viruşii, acest lucru reprezintă o descoperire extraordinară. De această dată, cercetătorii au descoperit o creatură marină remarcabilă căreia îi place să mănânce viruși!
Cercetătorii s-au folosit de genomica cu o singura celulă, pentru a arăta că două grupuri de protiste marine (microorganisme puţin cunoscute), înghit în mod obişnuit viruşi. Cercetătorii spun că acest lucru servește la absorbția fosforului și a azotului, adică aceste creaturi marine se folosesc de viruşi ca alimente. Această descoperire are implicații importante pentru înțelegerea noastră a rețelelor alimentare oceanice și a ciclurilor de carbon.
Virușii apar în număr extrem de mare peste tot pe Pământ, din atmosferă până în cel mai adânc ocean. În mod surprinzător, având în vedere abundența și bogăția în nutrienți a virușilor, nu se știa că există organisme care să-i folosească ca şi hrană.
Regnul Protista este un grup parafiletic eterogen de microorganisme eucariote cu organizare celulară simplă. Acestea pot fi fie organisme unicelulare, fie pluricelulare. Datele cercetătorilor de până acum arată că multe celule protiste conțin ADN-ul unei mari varietăți de viruși neinfecțioși, dar nu și bacterii, dovezi care arată că ele se hrănesc mai degrabă cu viruși decât cu bacterii. Totul a fost o mare surpriză, deoarece aceste descoperiri se opun punctelor de vedere predominante în prezent asupra rolului virușilor și celulelor protiste în rețelele alimentare marine.
De ce s-ar hrăni celulele protiste cu viruşi? Pentru că aceştia sunt bogați în fosfor și azot, și ar putea astfel fi un bun supliment la o dietă bogată în carbon. Cercetările viitoare s-ar putea concentra pe celulele protiste care consumă viruși, pentru a vedea dacă ele acumulează secvențe de ADN din prada lor virală în propriul genom.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): frontiersin.org