Dacă dinozaurii ar fi supravieţuit acum 65 de milioane, ar fi putut crea o societate tehnologică avansată ca a noastră?

  •  
  •  
  •  
  •  

În urmă cu 65 de milioane de ani, un asteroid gigantic, cu un diametru de aproximativ 10 km, s-a prăbușit pe Pământ, undeva în zona Mexicului. Impactul a fost imens, lăsând un crater de peste 100 de kilometri și aruncând în atmosferă cantități uriașe de praf. Rezultatul a fost o schimbare bruscă și extremă a climei, care, împreună cu tsunami-urile și incendiile care au urmat impactului, au dus la dispariția totală a dinozaurilor de pe Terra.

Dinozaurii au constituit forma dominantă a vieții animale pe Pământ, timp de peste 100 de milioane de ani. Pentru comparație, oamenii au doar un milion de ani. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă acel asteroid ar fi ratat Pământul? Oare animale mari, cum ar fi Tyrannosaurus Rex și Triceratops, ar fi dat naștere la o societate inteligentă, tehnologică ca a noastră?

Nu este un efect esențial sau inevitabil al evoluției: elefanții, delfinii, porcii și corbii sunt toţi creaturi inteligente, care nu au avut niciodată nevoie să facă saltul pentru a folosi tehnologiile. Dar este o idee foarte interesantă.

Totuşi, oamenii de ştiinţă nu au în prezent metode fiabile pentru a spune cât de inteligenți erau dinozaurii. E adevărat că unele specii de dinozauri aveau creiere relativ mari pentru mărimea corpului lor, ceea ce implică inteligență. Dar,cum ar fi evoluat dinozaurii dacă ar mai fi trăit pe Terra încă 65 de milioane de ani?

Să luăm un dinozaur mai puțin cunoscut – Stenonychosaurus inequalis – care avea un creier mare, degete cu o aderență foarte asemănătoare oamenilor și o vedere care era cel puțin egală cu cea a noastră. Stenonychosaurus a trăit aproximativ cu 12 milioane de ani înainte de sfârșitul vârstei dinozaurilor și ar fi putut fi la fel de inteligent ca și primii oameni. Având în vedere timpul în care ar fi putut să se dezvolte, descendenții Stenonychosaurus ar fi putut evolua într-un animal cel puțin la fel de capabil ca și omul. Poate s-ar fi asemănat cu un „dinozauroid”, cel din reprezentările martorilor care susţin că au văzut fiinţe în OZN-uri.

Dacă unii dinozauri ar fi evoluat atât de mult încât au ajuns la nivelul tehnologic de astăzi al nostru şi, fiind capabili să prevadă apocalipsa pe Terra acum 65 de milioane, s-au suit în nave spaţiale şi au fugit de pe Terra pe alte planete ale sistemului nostru solar?


  •  
  •  
  •  
  •  
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner