Oamenii de știință au reușit să recrească piciorul amputat al unei broaște. Cu un amestec de diferite medicamente, cercetătorii americani au declanșat recreșterea unui picior la o specie de broască africană cu gheare, numită Xenopus laevis. Acesta a fost un pas foarte important înainte, deoarece este mai aproape de obiectivul medicinei regenerative.
Echipa de experți, de la Institutul Wyss al Universităţii Harvard, precum și de la Universitatea Tufts, a adăugat un amestec de 5 medicamente în zona amputată a piciorului broaștei și a lăsat-o acolo timp de 24 de ore. În mod uimitor, după 18 luni piciorul nou recrescut era aproape complet funcțional. De fapt, broasca a putut să înoate în apă și chiar a reacționat la atingere. În plus, câteva dintre degetele de la picioare au crescut.
Deoarece membrul a crescut înapoi în câteva luni, acest lucru poate indica faptul că broaștele și posibil alte animale au capacități de regenerare care stau latente, dar pot fi trezite cu tratamente. „Cred că modalitatea de a obține cu adevărat medicina regenerativă este exploatarea inteligenței colective a celulelor corpului. Ei știu deja cum să construiască toate aceste organe. Au făcut-o în timpul dezvoltării embrionare. Toate aceste informații sunt încă acolo”, a explicat Mike Levin, care este profesor de biologie. „Pentru mine, scopul este să identific declanșatorii, tipuri foarte simple de stimuli, care vor porni celulele și le vor convinge să construiască orice doriți să construiască.”
James Monaghan, care este profesor asociat la departamentul de biologie de la Universitatea Northeastern, a descris rezultatele ca fiind „impresionante” și „incitante”. În ceea ce privește posibilitatea ca acest lucru să fie valabil şi pentru oameni, Monaghan a declarat: „O implementare imediată a acestei strategii la oameni este puțin probabilă, deoarece un vârf de regenerare nu are loc la oameni așa cum se întâmplă la broaştele Xenopus. Cu toate acestea, această muncă este incitantă, deoarece arată că procesele de regenerare endogene pot fi îmbunătățite printr-o aplicare scurtă a unui cocktail de medicamente.”
Este, totuși, un pas important înainte ca cercetătorii să reușească, în cele din urmă, să dezvolte membre umane care se pot regenera.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): ctvnews.ca