Cercetătorii ruși spun că „învierea tehnologică” ar putea fi posibilă în viitor, printr-o metodă numită „nemurire digitală” – restaurarea bazată pe înregistrări. În această metodă, o Inteligenţă Artificială folosește megastructura Sferei Dyson pentru a valorifica energia luată de la Soare. Oamenii nu pot construi o Sferă Dyson încă, dar cercetătorii spun că nanoroboţii ar putea într-o bună zi să facă această treabă.
Cum s-ar putea realiza toate aceste lucruri? Imaginați-vă că în viitorul îndepărtat, mult timp după ce ați murit, veți reveni în cele din urmă la viață. Dar, în acest scenariu întoarcerea din morți este partea relativ normală. Călătoria va fi mult mai ciudată decât destinația.
O megastructură numită Sfera Dyson va oferi un agent de Inteligenţă Artificială (AI), cu o enormă putere de calcul, pentru a colecta cât mai multe date istorice și personale despre o anumită persoană moartă, astfel încât să poată reconstrui copia digitală exactă a acelei persoane. Odată terminat acest lucru, acea persoană va putea trăi întreaga viață (din nou) într-o realitate simulată, iar când va sosi momentul morţii (din nou), ea va fi transportată într-o viață de dincolo simulată, acolo unde va putea să petreacă cu prietenii, familia și vedetele preferate pentru totdeauna.
Deşi acest lucru pare uimitor, într-o zi, s-ar putea să fie și foarte real. Aceasta reprezintă „Foaia de parcurs a nemuririi” (Planul C), un proiect la care transumanistul rus Alexei Turchin lucrează din 2014. Turchin a prezentat recent detaliile într-o lucrare pe care a publicat-o numită „Clasificarea abordărilor către Învierea tehnologică”. (Planurile A, B și D implică extinderea vieții, crionia și respectiv nemurirea cuantică).
Odată ce AI ar creea copia digitală precisă, orice este posibil – chiar și restaurarea vieții biologice, spune Turchin. AI va căuta cu obstinație ADN-ul unei persoane, dezgropându-i mormântul, pentru că numai atunci va putea crea o clonă a corpului fizic.
Dacă nemurirea digitală va fi aplicată miliardelor de oameni care au trăit vreodată, atunci resursele oferite de Pământ ar fi insuficiente. Pentru asta, există nevoia de Soare. Mai precis, există nevoie de o Sferă Dyson în jurul Soarelui.
O sferă Dyson este o megastructură ipotetică inițial descrisă de fizicianul Freeman Dyson. O astfel de sferă ar putea fi un sistem de sateliți solari care să înconjoare complet o stea și care să capteze aproximativ toată producția sa de energie. Dyson a speculat că astfel de structuri ar fi o consecință logică a supraviețuirii pe termen lung și a nevoilor de energie în creștere a unei civilizații tehnologice. El a mai sugerat că un proiect de căutare a unor dovezi privind existența unor astfel de structuri ar putea conduce la detectarea vieții extraterestre inteligente avansate.
Ideea inițială a lui Freeman Dyson nu era construirea unei sfere complete care să înconjoare o stea ci construirea unei formațiuni numite Roiul lui Dyson formată din circa zece mii de sateliți așezați în formă de sferă în jurul stelei care să capteze aproape toată energia acesteia.
Numai că există o „mică” problemă: oamenii nu pot construi o Sferă Dyson. Dar, nanorobotii ar putea s-o facă, crede Turchin. Însă, să presupunem că într-un viitor s-ar putea rezolva şi problema aceasta; copia digitală a unei persoane va fi persoana care a trăit? Ar putea fi, doar iniţial; după aceea, ea evoluează într-o altă persoană. Devine o entitate nouă. Copia digitală va fi întotdeauna divergentă de cea biologică.
Planul C al lui Turchin pentru nemurire nu poate aduce oamenii înapoi în felul în care se vorbeşte în creştinism, de exemplu (reînvierea morţilor). Dar, cu ajutorul unei Sfere Dyson colosal de mari și a unei AI, învierea digitală este lucru cel mai bun – spune Turchin. El adaugă următoarele: „Gândiţi-vă la sfârșitul vieții voastre și ce s-ar putea întâmpla în continuare. Există două rezultate posibile: dacă sufletul există, veţi continua să existaţi după moarte și totul este minunat. Și dacă nu există, iar soarta va fi o dispariție totală, o parte din voi ar putea continua la infinit ca o copie digitală. Este o situație „win-win” în ambele scenarii”, spune Turchin.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): popularmechanics.com