
„The Glass Bees” / „Albinele de sticlă” reprezintă un roman SF scris de autorul german Ernst Junger. Romanul urmărește două zile din viața căpitanului Richard, care se simte pierdut într-o lume care a devenit mai avansată din punct de vedere tehnologic și mai impersonală. Richard acceptă un interviu de angajare la Zapparoni Works, o companie care proiectează și produce roboți, inclusiv albinele de sticlă.
În acest roman apare un personaj – „miliardar tehnologic” (asemenea lui Elon Musk, în zilele noastre, noul proprietar al platformei Twitter), în timpul căruia se produc „absurdităţi economice”, ce apar numai atunci când „puterea conduce lumea”. „Albinele de sticlă”, ca şi alt roman al lui Junger, „Heliopolis”, ne vorbeşte despre relația alterată dintre tehnologie, societate și natură.
Timpul romanului este plasat într-o lume viitoare în care distincția dintre război și pace a fost în mare măsură ștearsă. Autorul ne spune că în acel timp, omenirea trăieşte în condițiile îngrozitoare pe care i-o dictează tehnologia. Într-un alt roman SF, scris de Junger cu 25 de ani mai devreme – „Lucrătorul” (1932), acolo exista un „optimism tehnologic”, tehnologia având un rol pozitiv în a transforma societatea umană. Dar, în „Albinele de sticlă”, părerea lui Junger despre tehnologie s-a schimbat radical. El vede fericirea și tehnologia ca fiind direct opuse: „Perfecțiunea umană și perfecțiunea tehnică sunt incompatibile. Dacă ne străduim pentru una, trebuie să o sacrificăm pe cealaltă”.
De asemenea, autorul vede demnitatea umană ca fiind foarte compromisă de tehnologie și mașini: „(…) Ceea ce de milenii fusese vocația, bucuria și plăcerea omului – să călărească pe cal, să vadă dimineața câmpul aburind – toate acestea erau acum trecute şi dispărute; bucuria muncii dispăruse”. Amploarea tehnologizării subminează autonomia individului și amenință să plaseze toate relațiile sociale într-o „ordine instrumentală a identității”, bazată pe o „ierarhie a eficienței”. Concentrarea romanului pe scară nanometrică pune sub semnul întrebării însăși distincția dintre organic și mecanic, amenințând ca tehnologicul să depășească viul…