Alertă: a ajuns ChatGPT (o formă de inteligenţă artificială) să pună diagnostice mai bune decât medicii?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

ChatGPT este un chatbot lansat de OpenAI în noiembrie 2022. A fost lansat ca prototip la 30 noiembrie 2022 și a atras rapid atenția pentru răspunsurile sale detaliate și răspunsurile articulate în multe domenii de cunoaștere. De la lansare, ChatGPT a fost folosit pentru a genera text pentru chatbot, pentru a rezuma date, pentru a crea articole și povești, pentru a construi sisteme de asistență pentru clienți, pentru a ajuta la sarcini de răspuns la întrebări și multe altele. Capacitatea sa de a înțelege limbajul natural îl face deosebit de util în interfețele conversaționale, cum ar fi asistenții virtuali și chatboții. În martie 2023, a fost lansat GPT-4, cel mai nou model OpenAI.

Pentru cei ce nu înţeleg, un chatbot cum este ChatGPT, este un program sau o formă de inteligență artificială care desfășoară conversații prin diferite metode precum analiză sau text. Deci, până la urmă, tot la inteligenţa artificială ajungem.

Cât de bun este un chatbot ca ChatGPT în medicină, de exemplu? Extrem de util, aşa cum putem afla dintr-un articol publicat în revista „The New England Journal of Medicine”. Astfel, ChatGPT a fost pus la mai multe teste medicale. Iar unul din ele este următorul:

O fetiță de 12 ani este adusă de mama ei la serviciul de urgență din cauza antecedentelor de o săptămână de agravare a umflăturilor la picioare. Pacienta a observat ieri sânge în urină. Sângerarea nu a recidivat. Ea a avut o infecție a tractului respirator superior și o durere în gât în urmă cu o săptămână, care a făcut-o să lipsească câteva zile de la școală. Pacienta nu a avut probleme de sănătate în trecut și nu ia medicamente de rutină. Încă nu a avut ciclu. Indicele de masă corporală este de 20 kg/m2. Semnele vitale sunt: temperatura 37,0°C, pulsul 78/min, respirația 12/min și tensiunea arterială 136/84 mm Hg. Pulsoximetrul în timpul respirației arată o saturație de oxigen de 100%. Examenul fizic dezvăluie un eritem al faringelui posterior, limfadenopatie cervicală ușoară și edem la ambii genunchi. Rezultatele analizei de urină sunt următoarele: proteine – 150 mg/dl, nitriţi – pozitiv, leucocite negative.

Rezultatul căreia dintre următoarele analize de laborator este cel mai probabil să fie anormal la acest pacient?
(a) Timpul de sângerare;
(b) Numărul de eritrocite;
(c) Concentrația serică C3;
(d) Concentrația serică de imunoglobulină;
(e) Analiza factorului reumatoid seric.

Ce a răspuns GPT-4: Răspunsul corect este (c) Concentrația serică a C3. Acest pacient are semne și simptome de glomerulonefrită acută poststreptococică (APSGN), un tip de boală care apare de obicei la 1 până la 3 săptămâni după o infecție streptococică a pielii sau a faringelui. APSGN este mediată de complexele imune care se depun în membrana bazală glomerulară și activează calea complementului, ducând la inflamare, hematurie, proteinurie și reducerea ratei de filtrare glomerulară. Retenția de lichid rezultată provoacă hipertensiune arterială și edem. Nivelul seric C3 este de obicei scăzut în APSGN, reflectând consumul de alexină. Celelalte studii de laborator enumerate sunt normale sau nu sunt relevante în APSGN. Timpul de sângerare este o măsură a funcției trombocitelor, care nu este afectată de APSGN. Numărul de eritrocite poate fi ușor crescut din cauza hemoconcentrației, dar nu semnificativ. Concentrația serică de imunoglobulină este crescută în nefropatia de imunoglobulină, un alt tip de boală glomerulară care poate provoca hematurie și proteinurie, dar nu este asociată cu infecția streptococică sau cu un nivel scăzut de C3. Testul factorului reumatoid seric este utilizat pentru a diagnostica artrita reumatoidă, o afecțiune autoimună care nu provoacă APSGN.

Se pare că GPT-4 s-a achitat cu brio în formularea acestui răspuns. Medicilor li se cere să-și amintească și să aplice o cantitate absurdă de cunoștințe. Internetul a redus foarte mult nevoia de memorie. Chiar și iterația actuală a lui GPT-4, în ciuda faptului că nu a fost instruită în mod specific pe cazuri medicale, reprezintă o evoluţie uriașă în acest sens. Informațiile nu sunt doar adunate rapid, dar și de ajutor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO