Inteligenţa Artificială va pune stăpânire pe minţile oamenilor, la fel ca în filmul „Matrix”?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Deoarece linia de demarcaţie dintre utilizarea tehnologiei și lucrul manual făcut de oameni devine din ce în ce mai estompată, publicul larg și cei care ne conduc nu au luat în considerare implicațiile potențiale ale folosirii a prea multor tehnologii.

Specialiştii, ca cei care dezvoltă Inteligenţa Artificială, sunt mai optimiști, precum Nikolas Kairinos, fondatorul și preşedintele executiv al lui Fountech, care consideră că această tehnologie ne-ar putea îmbunătăți viața și ar putea schimba complet modul de învățare. În timpul unui interviu acordat lui „Daily Star”, Kairinos consideră că în următorii 20 de ani puterea creierului nostru va fi stimulată cu ajutorul implanturilor de Inteligenţă Artificială, astfel încât omul nu va mai trebui să memoreze nimic. Se pare că, potrivit lui Kairinos, oamenii nici nu vor trebui să se deranjeze să mai scrie întrebări, din moment ce întrebării care îi vine în minte i se va răspunde printr-un implant al Inteligenţei Artificiale. El crede că acest lucru va duce la sfârșitul a ceea ce el numește învățarea „papagaliceşte” în școli.

Deşi ar putea fi folositor, se pune însă întrebarea: ar trebui să eliminăm procesul de învățare cu totul, doar pentru că un microcip l-ar putea face pentru noi?

Potrivit site-ului web al lui Fountech aflăm că: „Pentru cineva care nu are o înțelegere aprofundată a tehnologiei, Inteligenţa Artificială poate părea un concept extraterestru. Cu toate acestea, termenul este simplu, și anume capacitatea unui computer sau a unei mașini de a gândi, învăța și imita un comportament inteligent al omului.”

Dar totuşi, mai ţineţi minte filmul celebru care a captivat lumea, „Matrix”? Ei bine, doar în cazul în care nu sunteți familiarizați cu aceasta, iată subiectul pe scurt: „Morpheus îi arată hacker-ului Neo lumea reală în care trăim, un pustiu devastat în care cea mai mare parte a umanității a fost capturată de o rasă de mașini, care a închis minţile oamenilor într-o realitate artificială cunoscută sub numele de Matrix (Matrice)”.

Unii dintre cercetătorii din ziua de azi au susținut că „Matrix” este, de fapt, mai mult un documentar decât un film, întrucât există atât de mult simbolism și atâtea metafore înglobate acolo, făcându-se astfel referire la realitatea noastră actuală așa cum o cunoaștem.

Aşadar, când analizăm Inteligenţa Artificială și cum este capabilă să învețe singură, nu ar trebui să fim cu toții atenți la acest aspect? Ar trebui să existe reglementări cu privire la această tehnologie înainte de a fi prea târziu … Dacă nu este deja! Sigur, nu putem doar să presupunem că Inteligenţa Artificială are intenţii malefice, dar dacă ea depășește inteligența naturală umană, cum putem ști de ce va fi ea capabilă să facă?